Consolidare împotriva cutremurelor
Guvernul vrea să consolideze clădirile cu risc seismic. Potrivit vicepremierului, Vasile Dâncu, se caută soluţii pentru ca proprietarii unor astfel de imobile să primescă locuinţe de necesitate în care să poată rămâne definitiv dacă vor şi în plus, să primească şi o compensaţie în funcţie de valoarea pieţei. În ţara noastră, a mai spus el, nu sunt suficiente locuinţe de necesitate şi acest tip de imobile ar putea fi construite şi de companii private.
Articol editat de Radio Resita, 24 septembrie 2016, 10:19
Vasile Dîncu: O modalitate cu siguranţă că va fi programul de construire de locuinţe pe care-l avem şi noi, ANL. ANL va construi aşa cum construieşte şi acum, locuinţe pentru tineri, locuinţe de necesitate şi alte tipuri de locuinţe. Dar, pe de altă parte, eu cred că va trebui să stimulăm şi investitorii privaţi să construiască asemenea tipuri de locuinţe. Statul poate achiziţiona tipul acesta de locuinţe, se pot construi programe speciale de parteneriat public-privat şi în noua lege vom introduce mai multe mecanisme prin care trebuie să ajungem la un fond de locuinţe.
Vicepremierul Vasile Dîncu a prezentat stadiul de pregătire pentru un cutremur major şi a declarat că autorităţile sunt gata pentru intervenţie într-o astfel de situaţie. Doar 26 de clădiri cu risc seismic dintr-un total de 607 au fost consolidate în ultimii 15 ani prin programe ale Ministerului Dezvoltării. Pentru acest an sunt prevăzute 80 de reabilitări, bugetul alocat fiind de 25 de milioane de lei.
Sursa: Radio România Actualități