Concurs literar-artistic dedicat Marii Uniri
Articol editat de Mirabela Afronie, 29 august 2016, 16:23 / actualizat: 29 august 2016, 17:24
Unul din fii literaturii române,originar din Banat, Sorin Titel s-a născut pe 7 decembrie 1935 în comuna Margina, lângă Lugoj, ca fiul lui Iosif Titel, notar și licențiat în Drept și al Corneliei, casnică. Între 1946-1953 a făcut liceul la Lugoj și Caransebeș după terminarea, pentru ca apoi să urmeze cursurile Facultății de Cinematografie din București. Un an mai târziu s-a transferat de la regie cinematografică la Facultatea de Filologie.În anul 1956 a fost exmatriculat pentru că a solidarizat cu mișcările studenților din Ungaria. Va fi reînmatriculat în 1957 la Cluj dar numai pentru o lună.
Pe plan literar debutează în anul 1957 cu schița Drumul în revista Tânărul scriitor, iar în anul 1963 a publicat primul său volum de schițe, Copacul.A scris numeroase schițe, povestiri, romane, eseuri.
Între anii 1958-1964 a ocupat postul de profesor suplinitor de limba română la Caransebeș și în satul Cârpa (azi, Valea Timișului). În anul 1961 a reînceput cursurile la facultatății de filologie în anul al IV-lea, la cursuri fără frecvență, pe care a terminat-o în anul 1964. Între anii 1964-1971 a fost redactor la revista Scrisul bănățean din Timișoara (transformată ulterior în Orizont), unde a publicat mai multe romane, și și-a consolidat poziția în Uniunea Scriitorilor. În anul 1971 s-a mutat la București, unde a deținut funcția de redactor la revista România literară.
Pe 17 ianuarie 1985 moare prematur, în urma declanșării unei boli necruțătoare. Își doarme somnul de veci la Cimitirul Bellu.
În memoria sa, Societatea Literar-Artistică Sorin Titel din Banat, avându-l președinte pe profesor Nicolae Danciu Petniceanu, organizează un concurs literar-artistic ce conține proză scurtă, poezie și reportaj, cu amendamentul ca fiecare lucrare să aibă tangență cu Actul Național de la Alba-Iulia, Marea Unire din 1 decembrie 1918.Pot participa cu lucrări literar-artistice, creatori care nu au debutat editorial, cu domiciliul pe raza județelor Caraș-Severin, Timiș, Arad, Hunedoara și Mehedinți, ale căror lucrări trebuie să fie însoțite de o fotografie și o fișă cu date personale.Lucrările premiate vor fi publicate în Revista Eminescu a Societății Literar-Artistice Sorin Titel din Banat și vor constitui obiectul unei cărți , ce va fi lansată pe 1 Decembrie 2018, cu prilejul Simpozionului Marea Unire.
Materialele vor fi trimise la adresele:
Nicolae Danciu Petniceanu, comuna Mehadia, strada Pădurii, nr 389, județul Caraș-Severin, telefon-0255.523.204 și Constantin Vlaicu, comuna Mehadia, strada Spitalului, numărul 125, JUDEȚUL Caraș-Severin, telefon-0255.523.193. Apelurile către numerele de telefon indicate se vor putea face în intervalul de timp 19-21.Materialele vor putea fi trimise și în format electronic la adresa: slasorintiteldinbanat@gmail.com.
Premiile vor consta în bani, cărți și diplome, iar termenul limită de trimitere a lucrărilor este 31.12.2017.
Acest concurs se bucură de sprijinul Bisericii Ortodoxe Române, Primăriei, Cooperației de Consum și al Liceului „ Nicolae Stoica de Hațeg”, din comuna Mehadia.
Epilog;„Şi iată că bucuria, nechemată şi nedorită, răzbătea din întunericul timpului, şi totul era de parcă ieri s-ar fi întâmplat, şi nu cu ani şi ani în urmă…”Sorin Titel
Anca Bica Bălălău