[AUDIO] Misiune de salvare în Băile Herculane. Cascada Vânturătoarea s-a dovedit a fi prea mare pentru un copil de 11 ani
Articol editat de Sebastian Dragomir, 2 august 2016, 13:37
Forţele de ordine s-au deplasat pe traseul turistic montan spre Cascada Vânturătoarea, unde o femeie din Bucureşti, împreună cu fiul său în vârstă de 11 ani, au solicitat acordarea primului ajutor. Salvatorii i-au coborât pe cei doi în staţiune, unde medicii au stabilit că minorul este epuizat, dar nu necesită internarea într-o unitate medicală. Jandarmii atenționează că principalele evenimente nedorite care au loc în regiunile montane se petrec din cauza lipsei unui echipament adecvat și aventurării turiștilor în zone pe care nu le cunosc sau pe trasee cu o dificultate crescută. Plutonierul major Marius Săndulescu:
În zona de munte este ideal să aveți în rucsac: lanterna, cuţitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola sau GPS-ul, mijloace de aprins focul şi telefonul mobil încărcat, mai spun jandarmii. Pentru prevenirea incidentelor nedorite, care pot avea loc în această perioadă, Jandarmeria Montană recomandă: ]nainte de a pleca în excursie, informați-vă temeinic în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porțiuni periculoase), prognoza meteo, condițiile climatice locale; informaţi jandarmii / salvamontiștii/ cabanierul cu privire la traseul ales și înscrieți-vă în registrul de trafic al turiștilor, lăsând datele dumneavoastră în acesta; folosiți numai traseele marcate. Urmăriți marcajele de pe traseu și nu vă deplasați pe trasee care sunt închise; nu vă abateți de la traseu și evitați scurtăturile; în cazul apariției dificultăților pe traseu sau al înrăutățirii vremii, retrageți-vă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea, deplasați-vă în grup compact; nu consumați băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort; în cazul apariției unei situații de dificultate sau de risc la adresa integrității, sănătății sau a vieții puteți solicita ajutorul Jandarmeriei prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112, specificând, pe cât posibil, următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunță, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate, când s-a produs accidentul.
(Sebastian Dragomir)