[AUDIO] Între mit şi realitate în Cheile Minişului. În timp ce primăria Bozovici se chinuie să facă ceva o mare companie din România promite marea cu sarea în zonă
Articol editat de Gerhard Chwoika, 26 iulie 2016, 13:00 / actualizat: 26 iulie 2016, 15:01
Redăm integral dezamăgirea unui ascultător al Radio Reşiţa sosită la redacţie pe lângă zecile de nemulţumiri ale turiştilor care ajung în zonă şi apelează postul nostru:
„Bună ziua! Permiteţi-mi vă rog frumos să vă relatez o nemulţumire amestecată cu silă totodată fiind în asentimentul multora dintre cei care au vizitat sau vor vizita Cascada Bigăr. Aşa cum am mai citit prin internet rândurile unei vizitatoare care le-a intitulat: LA POMUL LĂUDAT SĂ NU TE DUCI CU SACUL tot astfel subliniez şi eu. Poate dv. prin intermediul radioului puteţi lua o iniţiativă pentru a îmbunătăţi realitatea aceasta care repugnă. Ieri când canicula nu începuse încă să se declanşeze, în ritmurile oferite de Radio Reşiţa alături de soţul meu am plecat să vizităm Cascada Bigăr. Primul inconvenient pentru cei care nu cunosc zona sunt indicatoarele. Acestea lipsesc în mare parte că doar suntem în România. Indicatoarele lipsesc aproape cu desăvârşire neindicând drumul. Cascada nu este ceea ce pare în fotografii. Nimic civilizat, curat cu bun simţ. Dimpotrivă pe unde reuşeşti să parchezi maşina te întâmpină sunetul agresiv şi penibil al manelelor. La cascadă nu am înţeles pentru ce se plăteşte atât de mult 5 RON intrarea când păşeşti peste nişte pietre ce se află parţial într-un şantier, un tomberon nu există pentru a depozita gunoiul, pe jos mizerie, mucuri de ţigări, hârtii, etc. În apropiere se află o terasă care nu are capacitatea de a oferi locuri turiştilor astfel încât trebuie să stai ceva timp să veghezi un loc şi atunci dacă ai norocul meu decât să stai unde parcă au mâncat nişte porci mai bine te iei şi pleci. Cu mult mai frumos, liniştit şi impresionant a fost în Anina unde ne-am oprit la o pensiune proaspăt deschisă în componenţă căreia este şi o cascadă, curăţenie, aer curat, bun simţ. Într-adevăr LA POMUL LĂUDAT SĂ NU TE DUCI CU SACUL, Niciodată. Cu dezamăgire fondată, D.G.”
După aproape 20 de ani în care nicio autoritate de profil nu a intervenit aproape deloc în ceea ce priveşte amenajarea perimetrului care, în parte este administrat de Primăria Bozovici şi parţial de Administraţia Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, Unitatea administrativ teritorială a comunei cărăşene a investit după cum s-a priceput mai bine în amenajarea zonei spune primarul Adrian Stoicu:
„Parcurile au zona din interiorul cascadei, noi avem partea din exterior: zona cu parcarea, tot ce ţine de curăţenie, spaţiul închiriat agenţilor economici pentru a-şi amenaja terase şi spaţii comerciale unde turiştii pot servi o cafea, o apă plată şi pe viitor un păstrăv. De-asemenea am cedat gratis o parte din terenul pe care Administraţia Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa urmează să amenajeze acea pasarelă în jos spre cascadă, lucruri care urmează să fie definitivate în cel târziu doi ani de zile.”
Primarul comunei Bozovici spune că o mare vină în amenajarea zonei o au şi autorităţile care eliberează autorizaţiile necesare şi care tărăgănează defapt acest lucru de la un la altul:
„Este vorba de lucrări care au fost făcute acum după doi ani, numai ridicările topo şi intabularea au durat 24 de luni, asta e România de astăzi, sunt lucruri care durează”.
Gospodarul mai spune că o mare companie din România este dispusă acum printr-un ONG şi în parteneriat cu Primăria Bozovici şi Administraţia Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa să investească în zonă şi să finalizeze proiectele propuse în cel mult două luni. (Hardy Cvoica)
Foto: arhiva
Vom reveni cu informaţii!