[FOTO] „Marșul Roz” a spus STOP cancerului, la Reșița!
Sursa: facebook Stop Cancer la Sân
Articol editat de Gerhard Chwoika, 17 iulie 2016, 20:01 / actualizat: 18 iulie 2016, 14:19
,,Este vital să descoperim boala în stadiu incipient. În metastază, terapiile nu se mai fac cu rol curativ ci doar ameliorează simptomele. Frânează evoluția bolii dar nu o stopează. Cancerul mamar continuă să reprezinte o problemă de sănătate publică pentru multe țări ale lumii. Este cea mai frecventă localizare a neoplaziilor la femei, și locul întâi de deces. Pe plan mondial se înregistrează anual 1.380.000 de cazuri de cancer la sân’’ a declarat reșițenilor, medicul oncolog Melania Bengulescu.
Medicul specialist Dalia Drăghici a împărtășit câteva gânduri participanților. ,,Este importantă prevenția în această boală, dacă putem vorbi despre ceva bun în cancerul de sân, este că această maladie are nevoie de câțiva ani, pentru ca nodulul să ajungă la 2 cm, deci mai avem câțiva ani la dispoziție ca să depistăm precoce această boală. Asta înseamnă că toți avem obligația morală din respect față de sine dar și pentru familiile noastre să mergem o dată la 6 luni să ne investigăm, să facem o ecografie și un Papanicolau’’.
Marșul Roz este o campanie care are drept scop informarea cetățenilor cu privire la modul de prevenție și tratamentul aceastei maladii. Fiecare participant a primit o brăţară cu un cod unic, pe care îl poate folosi pentru a se înscrie pentru investigaţii medicale gratuite la sân. Conform ultimelor statistici în judeţul Caraş-Severin sunt înregistrate aproximativ 2.000 de femei care suferă de cancer la sân. Studiile arată că 85% dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân nu prezintă un istoric familial cu antecedente ale acestei boli.
Ce este cancerul la sân?
Cancerul mamar se dezvoltă în țesutul sânului și este o boală asimptomatică, ce poate să apară atat la femei, cât și la bărbați. La fiecare 100 de femei care dezvoltă cancer la sân, câte un barbat se îmbolnăvește de această maladie. O particularitate importantă este aceea că boala poate apărea la orice vârstă. Probabilitatea apariției la femeile tinere, cu vârsta sub 40 de ani, este însă, mică. Cancerul la sân apare odată cu creșterea în etate. Astfel că, o femeie de 80 de ani prezintă de 5 ori mai mult riscul apariției bolii, în comparație cu una de 50 de ani.
Cele mai simple investigații sunt ecografia mamară sau examenul clinic. Deși majoritatea oamenilor ignoră acest subiect în speranța că poate nu li se va întâmpla tocmai lor sau celor dragi, realitatea este însă alta. În România, 1 din 8 femei riscă să dezvolte cancer la sân și anual peste 6000 de românce sunt diagnosticate cu această maladie. Mai trist este faptul că, jumătate din aceste femei pierd bătălia cu cancerul. Principala cauză a decesului este diagnosticarea tardivă, atunci când boala se află deja în stadiu avansat. În fază incipientă, cancerul la sân, poate fi tratat și chiar vindecat. Cercetările arată că în cazul în care boala este diagnosticată în stadiul 0 sau 1 poate fi vindecată în proporție de 94%.
Sursa: facebook Stop Cancer la Sân
Andreea Lupșa