Prima ziaristă din România: Maria Rosetti
Articol editat de Valentina Adam, 14 iulie 2016, 10:47
Cele doua spectacole-document – productii ale Teatrului National Radiofonic, realizate în seria „Biografii, memorii” – sunt dedicate Mariei Rosetti, considerata prima ziarista din România si so?ului acesteia, marele om politic, C.A. Rosetti. Prima parte – Maria Rosetti – De la Plymouth la Bucuresti, se va difuza marti, 19 iulie 2016, de la ora 19:00. A doua parte, intitulata „Maria Rosetti – Prima ziarista din România”, va fi difuzata, marti, 2 august 2016, de la aceeasi ora, la Radio România Cultural.
Spectacolele sunt sponsorizate de: Camera Notarilor Publici Bucuresti, S.C. Imobiliara Chrissoveloni S.A. Bucuresti, Agricola International S.A. Bacau.
Scenariul alcatuit de Raisa Radu, în urma unei documentari amanuntite, aduce în atentie doua personalitati remarcabile: Maria si C.A. Rosetti. În iunie 2016 s-au împlinit 200 de ani de la nasterea lui C. A. Rosetti, unul dintre conducatorii Revolutiei de la 1848, cel care a fost preocupat nu doar de problemele politice, dar si de cele culturale, sociale si economice ale tarii. Maria Rosetti a jucat un rol important în publicistica româneasca, fiind considerata prima ziarista din tara noastra. A scos ea însasi, în perioada 1865 – 1866, un ziar numit Mama si copilul, în care se ocupa de educatia si instruirea copiilor, precum si a mamelor; o publicatie duminicala, pe care a condus-o si pe care o scria aproape singura. S-a remarcat ca scriitoare si publicista, militând pentru emanciparea femeilor din România. I-a stat alaturi sotului sau, în toate actiunile, ajutându-l sa-si îndeplineasca idealurile. Maria Rosetti, alaturi de C. A. Rosetti, a avut o implicare deosebita nu doar în Revolutia de la 1848, ci si mai târziu, sustinând actiunile premergatoare Unirii Principatelor Române. A înfiintat „Comitetul Femeilor” si a derulat multe campanii pentru strângerea de fonduri, în sprijinul armatei, spitalelor, femeilor si copiilor. A militat pentru ajutorarea populatiei în timpul foametei din 1866 si 1867. În anul 1877, în Razboiul de Independenta s-a dedicat strângerii de fonduri si înfiintarii spitalului de la Turnu Magurele. A fost modelul „României Revolutionare”, pictura realizata în anul 1850 de Constantin Daniel Rosenthal, prietenul sotului sau. Dupa moartea lui C.A. Rosetti, a locuit pe strada Doamnei, în Bucuresti, împreuna cu fiul ei, Vintila si cu sotia acestuia, la sediul redactiei ziarului Românul. A murit în anul 1893.
Strazile care poarta numele celor doi soti, C.A. Rosetti si Maria Rosetti, sunt situate astazi, în centrul capitalei, una în prelungirea celeilalte…
Maria Rosetti si C.A. Rosetti – doua destine ale României moderne, aduse în atentia publicului de astazi, cu mijloacele teatrului radiofonic, într-o conceptie regizorala semnata de Petru Hadârca.
Luni, 18 iulie 2016, de la ora 11:00, la clubul Ramada-Majestic, de pe Calea Victoriei, din Bucuresti, va avea loc auditia cu public, în avanpremiera, a celor doua spectacole. Evenimentul, organizat de Teatrul National Radiofonic, se va desfasura în prezenta actorilor si a echipei de realizatori. Intrarea este libera