Vara crește riscul toxiinfecțiilor alimentare. Patru persoane au ajuns la spital în stare gravă!
Articol editat de Daiana Rosca, 5 iulie 2016, 07:57
Atenția acordată produselor comestibile și a băuturilor cumpărate de la vânzători ambulanți sau terase trebuie sporită, deoarece se pot strecura și alimente expirate printre cele în termen de valabilitate sau din cauza condițiilor improprii de depozitare, acestea se degradează înainte de termen. În urma consumarii unor astfel de alimente, apare pericolulul intoxicațiilor si toxiinfecțiilor alimentare, maladii infecțioase provocate de ingerarea unui aliment sau băuturi contaminate cu agenți patogeni: bacterii, virusuri, paraziți. Cele mai frecvente cauze ale contaminarii alimentelor sunt metodele inadecvate de manipulare, preparare și depozitare a hranei. Și în mediul poluat cu diverse toxine, alimentele se pot contamina.
Unele virusuri se transmit și prin apă: hepatita A, Giardia lamblia, Cryptosporidium parvum. Purtători de agenți patogeni sunt și micile animale sau insecte care pot intra în contact cu alimentele: muște, furnici, gândaci de brutărie, rozătoare. Prezența pesticidelor sau a medicamentelor în alimente poate, de asemenea, crea probleme. Ciupercile, pe cât sunt de gustoase pe atât pot fi de periculoase. Anual, un număr mare de oameni se îndreaptă către spitalele de urgență pentru ca au consumat ciuperci. Surpriza este ca si cunoscatorii acestor ciuperci se pot intoxica: ciupercile comestibile aflate în preajma celor sălbatice pot deveni periculoase.
Fructele și legumele nespălate, apa contaminată, carnea sau peștele insuficient preparate pot produce infecții gastrointestinale. Rotavirusul este responsabil în cele mai multe cazuri de infecții gastrointestinale. O dată ingerate alimentele alterate, durează aproximativ 6 ore sau câteva zile până apar simptomele. În cazuri foarte rare cum sunt cele de listerioza sau boala Creutzfeld-Jacob, perioada de incubație poate fi de câteva luni sau câțiva ani. In această perioadă, microbii trec din stomac în intestin, se fixează pe celulele pereților intestinelor și se divid.
În majoritatea cazurilor, primele simptome ale toxiinfecțiilor alimentare apar la câteva ore după ingerarea hranei alterate. Însă există și pacienți la care primele semne apar după câteva zile de la consum. Greaa, dureri abdominale, vomă, diaree apoasă sau cu sânge, dureri de cap, febra, oboseală fizică sunt principalele simptome. La majoritatea pacienților, aceste semne dispar a doua zi, însa există și cazuri grave când acestea se prelungesc sau chiar intervine decesul. Femeile însărcinate trebuie să acorde o importanță sporită calității alimentelor, deoarece toxiinfecțiile pot avea efecte negative atât asupra lor, cât și a fătului.
Daiana Roșca