[AUDIO] Sabin Dorohoi din Bocşa a câştigat un important premiu cinematografic în Franţa
Articol editat de Daniel Babun, 4 noiembrie 2013, 12:20
“Calea Dunãrii” este al doisprezecelea scurtmetraj regizat de Sabin Dorohoi şi al treilea dupã absolvirea facultãţii de film. Anul acesta scurtmetrajul a mai fost selecţionat şi la alte festivaluri internaţionale importante: Palm Springs Shortfest, cel mai mare festival de scurtmetraje din America de Nord sau California Independent Film Festival ce va avea loc luna aceasta, în apropiere de San Francisco.
Fimul “Calea Dunãrii” a avut premiera la Hollywood în cadrul Festivalului de Film Est European SEEFest.
De la povești filmate la Bocșa la film adevărat
Cărășeanul Sabin Dorohoi a fost pasionat de film din copilărie. Încã de la 13 ani realiza “poveşti filmate” cu prietenii sãi pe dealurile din jurul Bocşei (Caraş-Severin). Nu a fost deci o surpriză pentru nimeni că a făcut studii de cinema și că a lucrat încă din timpul facultății. A început ca asistent de producţie, a ajuns apoi, pe rând, asistent secund, regizor secund şi ulterior a regizat filme de scurtmetraj şi videoclipuri muzicale. Din cele doisprezece filme de scurtmetraj realizate, ultimele patru producţii (“Ghela” , “Visând la Galapagos” , “Clopotul” şi “Fata din Transilvania”) i-au adus peste 20 de nominalizãri şi premii internaţionale la festivaluri precum: Reykjavic, Geneva, Chicago, TIFF, Roma, Regensburg, Sardenia şi Festivalul de film Est European din Hollywood. ”Tema predilectã a filmelor este interacţiunea dintre lumea tradiţionalã, arhaicã şi societatea globalizatã din prezent. Unul din subiectele preferate este folclorul Transilvãnean, prezent în “Clopotul” şi “Fata din Transilvania” sau alienarea individului în societatea secolului XXI, prezent în “Visând la Galapagos” şi “Calea Dunãrii””, spune Sabin Dorohoi.
Western Transylvania Studios – Hollywood-ul bănățean
Și visul lui Sabin nu se oprește aici. Filmul “Calea Dunãrii” spune povestea unui bãieţel dintr-un sat de pe malul Dunării, care rămâne acasă cu bunicul, după ce părinții lui pleacă la muncă, la Viena. Mare parte din filmări s-au realizat în studiourile de film ale autorului, unele noi, înfiinţate în partea de Vest a ţãrii, aproape de Timişoara, Western Transylvania Studios. ”Ceea ce îmi doresc e să promovez zona Vest ca pe o propunere interesantã pentru realizatorii de film. Nu doar prin locurile deosebite, acum de pildã s-a filmat la Cazanele Dunãrii, dar şi prin profesioniştii locali. Pentru “Calea Dunãrii” alãturi de Directorul de Imagine, Lulu de Hillerin şi D-nul Constantin Dinulescu, artişti care au venit de la Bucureşti, majoritatea profesioniştilor din echipã au fost din zona de Vest: Ştefan Lazãr la Scenografie, Daniel Ignat a semnat Costumele şi Ileana Cãprariu a jucat rolul învãţãtoarei. Specialiştii de la sunet, recuzitã, machiaj şi alte departamente, au fost la fel, Bãnãţeni”, a mai spus Sabin Dorohoi.
Află aici amănunte despre tema şi ideea realizării peliculei „Calea Dunării”: