Mersul la psiholog- o nevoie sau un moft?
Articol editat de Mirabela Afronie, 27 mai 2016, 13:50
,, Psihologul este persoana care te înțelege dincolo de cuvinte, ceea ce transmiți prin mimică, gesturi, paralimbaj. Oamenii încep să meargă din ce în ce mai mult la psiholog pentru că au început să înțeleagă rolul psihologului. Observ în fiecare zi că părinții au o cu totul altă părere față de cea pe care o aveau acum câțiva ani și mă bucur foarte mult pentru acest lucru pentru că până la urmă cu toții vrem să venim în sprijinul copiiilor și al familiei’’-a declarat pentru Radio Reșița, psihologul Mihaela Beu.
Probleme pot apărea atât la copii cât și la adulți. În cazul acestora, sunt câteva semne care trebuie luate serios în considerare: întârzieri în dezvoltarea limbajului, în raport cu alți copii de aceeași vârstă, dificultăți de atenție sau învățare (copilul nu “stă locului” nici măcar în activități care par să îi facă plăcere), crize de furie prelungite(la joacă, acasă în locuri publice). Episoade de tristețe, plâns și retragere socială, agresivitatea, absenteismul școlar inclusiv renunțarea la joc reprezintă motive de îngrijorare pentru părinți. Cu toate acestea, nu foarte mulți copii aflați în aceste situații sunt duși la un specialist, părinții considerând că pot gestiona situația singuri. Se întâmplă și mai rar, ca un copil să fie dus la pisholog numai pentru a identifica resursele propriului copil pentru a învăța cum anume trebuie să se comporte. Părinții apelează la ajutorul său numai în ultimă instanță,atunci când au scăpat situația de sub control. Sfatul psihologilor pentru aceștia este să nu mai privească specialistul ca pe un ,,bau-bau’’ ci mai degrabă ca pe o persoană care dorește să-i ajute. Nici adulții nu sunt scutiți de probleme. Stresul de la serviciu, problemele emoționale, insomniile, anxietatea, temeriile de anumite animale sau obiecte reprezintă numai câteva dintre probleme serioase cu care vă puteți confrunta. Psihologul nu e medic, nici psihiatru și nici magician, el este o persoană care vă poate consilia fără să vă judece și vă poate arăta cum să procedați pentru a vă rezolva problemele. Ședințele de terapie nu durează foarte mult și se realizează după un program stabilit cu specialistul încă de la primele întâlniri. Scopul acestora este găsirea unor strategii pentru a face față problemelor actuale si viitoare, dar și îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur, încrederea în capacitățile fiecăruia. Este important de știut că există mai multe tipuri de psihologi specializați în diferite domenii.
Psihologii școlari se ocupă de sistemul educațional îi ajută pe copiii cu probleme emoționale, sociale și academice.
Psihologii din domeniul organizațional se ocupă, în principal, de recrutarea și selecția de personal, realizarea evaluărilor continue ale performanței angajaților la locul de muncă, diagnoză și intervenție organizațională, programe de training.
Psihologii clinicieni constituie cel mai mare grup de psihologi. Ei realizează activități de evaluare, diagnostic și intervenție pentru diverse probleme emoționale și comportamentale la diverse categorii de vârste (copii, adolescenți, adulți, persoane de vârsta a III-a), precum și activități de dezvoltare și optimizare personală sau activități de promovare a sănătății. În România activitatea psihologilor este coordonată și monitorizată de către Colegiul Psihologilor din Romania (COPSI).
Andreea Lupșa
Sursa foto: www.psihohipnoza.ro