[FOTO] Jacqueline Kennedy Onassis – cea mai elegantă Primă Doamnă a Americii
În anul 1961, înaintea primei vizite în străinătate a Primei Doamne, ea și creatorul de modă Oleg Cassini, care a asigurat ţinutele ei pe peroiada mandatului, au stăruit mult timp pentru pregătirea garderobei cu care ea avea să se prezinte alături de preşedintele SUA. ”Vreau să fiu femeia cel mai bine îmbrăcată din lume, fără să par femeia cel mai bine îmbrăcată din lume”, a spus atunci Jacqueline.
După ce apariţia Primei Doamne a făcut furori, la întoarcerea în SUA, preşedintele Kennedy a afirmat: ”Eu sunt bărbatul care a însoțit-o pe Jacqueline Kennedy la Paris”.
Atunci când se simțea ignorată de soţul său, Jackie nu îi răspundea la telefon sau dispărea câteva zile fără să anunţe pe nimeni.
Spre exmplu, în 1962, la scurt timp după ce Marilyn Monroe i-a cântat celebrul „Happy Birthday, Mr. President“ lui JFK, Prima Doamnă şi-a luat o vacanţă prelungită pe care a petrecut-o în compania lui Gianni Agneli, boss-ul comapniei Fiat. În acelaşi an, Jackie a avut o scurtă aventură cu Andre Malraux, un „bărbat de vis“, ministrul Culturii din Franţa. Dar toate aceste trădări nu au contat pentru Jack, care avea, la rândul lui, aventuri deloc discrete cu actriţe celebre.
Cuplul Kennedy a avut doi copii, un băiat și o fată: Caroline (27 noiembrie 1957) şi John F. Jr. (25 noiembrie 1960).
La 23 august 1956, Jacqueline a perdut un copil la naştere.
La începutul anului 1963, Kennedy a rămas din nou însărcinată, în august a născut prematur, însă copilul avea să moară câteva zile mai târziu din cauza unei insuficienţe respiratorii. Atunci cuplul a fost devastat de pierderea fiului lor și tragedia i-a adus mai aproape decât oricând înainte.
La numai câteva luni distanţă, pe 22 noiembrie 1963, Kennedy este asasinat la Dallas, Texas.
Ca văduvă a lui JFK, Jackie a continuat să fie una dintre cele mediatizate celebrități ale lumii, fiind hărţuită de paparazzi, care o urmăreau pretutindeni.
În 20 octombrie 1968 s-a căsătorit cu magnatul grec Aristotel Onassis, punând capăt – spera ea – aventurii acestuia cu soprana Maria Callas. Căsnicia nu a fost una fericită, cei doi exprimându-şi în repetate rânduri intenţia de a divorţa, lucru împiedicat din cauza legilor greceşti.
Onassis se stinge din viață la vârsta de 69 de ani, pe 15 martie 1975, în Neuilly-Sur-Seine, Franța, din cauza unei pneumonii, o complicație a afecțiunii de care suferea în ultimii săi ani de viață, miastenia gravis.
Conform testamentului, fiica magnatului Christina a moștenit 55% din averea Onassis, în timp ce restul de 45% au fost folosiți pentru „Fundația Alexander S. Onassis” înființată în memoria fiului său Alexander Onassis. Jacqueline Kennedy se pare că ar fi primit o sumă declarată de circa 10.000.000 dolari (26 de milioane conform altor surse), sumă ce a fost negociată de fostul ei cumnat, Teddy Kennedy şi care va crește ulterior, la câteva sute de milioane, sub îndrumarea financiară a lui Maurice Tempelsman, omul ce i-a fost alături până la moarte.
După moartea lui Onasis, Jackie şi-a reluat cariera şi a devenit editor la Viking Press şi ulterior la Doubleday.
S-a implicat în activităţi caritabile şi civile, adunând fonduri pentru consolidarea sau renovarea unor edificii de marcă, districtul de teatru Broadway, Conservatorul din Central Park sau aripa egipteană a Muzeului Metropolitan, fiind numai câteva dintre acestea.
Risipitoare până la nebunie, Jakie avea nevoie uneori de circa 30.000 de dolari doar pentru „împrospătarea” lunară a garderobei sale. A rămas memorabilă vizita de 10 zile din Iran, în anul 1972, nota ei de plată pentru acest sejur ridicându-se la … 700.000 de dolari !
În anul 1993, Jacqueline Kennedy Onassis a fost diagnosticată cu limfom non-Hodgkin, o formă de cancer.
A murit la 19 mai 1994, la vârsta de 64 de ani, la New York.
Jacqueline a fost cea care a promovat stilul costumelor deux-pieces în stil Chanel, în culori pastel, sarafanele fără mâneci cu croiala în „A”, trenciurile evazate, mănuşile elegante, genţile plic, pălăriile mici dar şi cunoscuţii ochelari supradimensionaţi din zilele noastre. La sfârşitul anului 1961, Jackie a fost numită „Femeia Anului” de revistele din întreaga lume, fiindcă aducea un „mix” între valorile lumii vechi şi cele moderne, ea dorind astfel să prezinte naţiunea americană drept şarmantă şi sofisticată, acei ani fiind consideraţi în istorie drept perioada în care moda şi politica au reprezentat combinaţia cea mai fericită.
Pe plan sentimental, Jackie a avut nenumărate aventuri, deci se poate spune că a trăit o viaţă dincolo chiar de cele mai îndrăzneţe vise ale ei.
Acum, la mai bine de 20 de ani de la dispriţia ei, legenda Primei Doamne continuă…
Sursa: rador.ro
Articol editat de Mirabela Afronie, 19 mai 2016, 09:34
Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis s-a născut la 28 iulie 1929, la Southampton, New York, SUA.
A absolvit şcoala primară Chapin School din New York City.
În copilărie, Jackie şi sora ei cu trei ani mai mică, Lee, care-i va păşi pe urme în toate privinţele (amanţi, frumuseţe şi bani), asistau le certurile interminabile ale părinţilor, până la divorţul acestora din anul 1937.
Mama sa, Janet, se recăsătoreşte, în 1942, cu Hugh Auchincloss, industriaş putred de bogat, care le oferă lui Jackie şi Lee, posibilitatea de-a frecventa cele mai bune şcoli.
Jackie frecventează şcolile secundare Holton-Arms School din Bethesda, Maryland, între 1942 şi 1944, şi Miss Porter’s School din Farmington, Connecticut, din 1944 până în 1947
A parcurs primii doi ani de facultate la Vassar College din Poughkeepsie, New York, iar între 1949-1950 în Franţa, la Universitatea din Grenoble şi la Sorbona în cadrul unui program prin Smith College.
În adolescență, puterea de seducție a lui Jackie era deja de nestăvilit, numeroşi fiind colegii de facultate, care sub diferite pretexte, încercau să obţină o întâlnire cu ea. Dealtfel, datorită eleganței sale, a primit, în primii ani ai studenţiei, titlul de Debutantă a Anului.
În perioada petrecută în Franţa, Jackie a avut relaţii cu prinţi europeni, milionari, politicieni, scriitori, artişti.
La întoarcerea acasă în Statele Unite, ea s-a transferat la Universitatea George Washington din Washington DC, absolvită, în 1951, cu gradul Bachelor of Arts în literatura franceză.
După absolvire este angajată ca „Inquiring Photographer” la The Washington Times, iar în 1953, câştigă un concurs de scris articole la revista Vogue.
A fost soția celui de-al 35-lea Președinte al Statelor Unite, John F. Kennedy și a servit ca Primă Doamnă în timpul președenției lui, până la asasinarea acestuia, în 1963.
Jackie avea 24 de ani, iar Jack Kennedy – 37, atunci când s-au întâlnit, la recomandarea unui prieten comun, jurnalistul Charles L. Bartlett. Ea făcea fotografii pentru ziarul din Washington, iar el se pregătea pentru o ședință a Senatului. Ea era inteligentă, sofisticată, și, aparent, stăpână pe sine, el avea reputația de afemeiat, iar Jackie a fost genul de provocare în fața căreia Jack nu a putut rezista.
În mai 1953, după ce relația a rămas mult timp ascunsă, Jacqueline a plecat la Londra, cu un scop dublu: să se ocupe jurnalistic de încoronarea reginei Elisabeta a II-a pentru ziarul la care lucra și să testeze sentimentele iubitului ei, Jack.
La întoarcerea în SUA, Jack a cerut-o de nevastă în aeroport. Ea l-a lăsat să aștepte răspunsul vreme de două săptămâni, timp în care a făcut o călătorie prin Europa. Ea știa că el nu avea să-i fie niciodată fidel, dar a fost atrasă de promisiunile „visului american”.
În cele din urmă, la 12 septembrie 1953, Jack și Jacqueline s-au căsătorit. Nunta lor a fost considerată „evenimentul anului”. La biserica St. Mary’s din Newport, Rhode Island, la ceremonia religioasă, au participat circa 700 de invitaţi, iar la petrecerea ce a urmat, la Hammersmith Farm, au fost invitate peste 1200 de persoane.
Jackie, prin cultura sa, a reprezentat un formidabil avantaj politic, căci de-a lungul celor şapte ani care-i mai despart pe cei doi de alegerile prezidenţiale, ea împodobeşte discursurile soţului cu fraze din Voltaire sau cu referinţe istorice, manifestându-şi din plin talentul diplomatic, în timp ce John s-a dovedit de multe ori cel puţin un inabil în reaţiile care trebuiau construite pentru accesul în sferele înalte ale politicii.
În anul 1955 cuplul trece prin momente dificile, iar Jackie stă la căpătâiul soţului ei, pe care n-a lipsit mult să-l piardă în urma unei dificile operaţii la coloană.
Se va afirma, mai târziu, că Jackie l-a „cunoscut“ pe Aristotel Onassis (viitorul ei soţ) încă din această perioadă (1955), sau că legătura ei de mai târziu cu Bobby, fratele mai mic al lui John, pe care l-a iubit în taină toată viaţa, a început înainte de moartea preşedintelui. Chiar şi de-ar fi fost adevărate, se pare că trădările ei nu se comparau în nici un fel cu cele ale soţului ei.
Pe 8 noiembrie 1960, Kennedy a fost ales al 35-lea președinte al SUA, iar Jacqueline, la 31 de ani, devenea a treia cea mai tânără Primă Doamnă din istoria Statelor Unite,
În anul 1961, înaintea primei vizite în străinătate a Primei Doamne, ea și creatorul de modă Oleg Cassini, care a asigurat ţinutele ei pe peroiada mandatului, au stăruit mult timp pentru pregătirea garderobei cu care ea avea să se prezinte alături de preşedintele SUA. ”Vreau să fiu femeia cel mai bine îmbrăcată din lume, fără să par femeia cel mai bine îmbrăcată din lume”, a spus atunci Jacqueline.
După ce apariţia Primei Doamne a făcut furori, la întoarcerea în SUA, preşedintele Kennedy a afirmat: ”Eu sunt bărbatul care a însoțit-o pe Jacqueline Kennedy la Paris”.
Atunci când se simțea ignorată de soţul său, Jackie nu îi răspundea la telefon sau dispărea câteva zile fără să anunţe pe nimeni.
Spre exmplu, în 1962, la scurt timp după ce Marilyn Monroe i-a cântat celebrul „Happy Birthday, Mr. President“ lui JFK, Prima Doamnă şi-a luat o vacanţă prelungită pe care a petrecut-o în compania lui Gianni Agneli, boss-ul comapniei Fiat. În acelaşi an, Jackie a avut o scurtă aventură cu Andre Malraux, un „bărbat de vis“, ministrul Culturii din Franţa. Dar toate aceste trădări nu au contat pentru Jack, care avea, la rândul lui, aventuri deloc discrete cu actriţe celebre.
Cuplul Kennedy a avut doi copii, un băiat și o fată: Caroline (27 noiembrie 1957) şi John F. Jr. (25 noiembrie 1960).
La 23 august 1956, Jacqueline a perdut un copil la naştere.
La începutul anului 1963, Kennedy a rămas din nou însărcinată, în august a născut prematur, însă copilul avea să moară câteva zile mai târziu din cauza unei insuficienţe respiratorii. Atunci cuplul a fost devastat de pierderea fiului lor și tragedia i-a adus mai aproape decât oricând înainte.
La numai câteva luni distanţă, pe 22 noiembrie 1963, Kennedy este asasinat la Dallas, Texas.
Ca văduvă a lui JFK, Jackie a continuat să fie una dintre cele mediatizate celebrități ale lumii, fiind hărţuită de paparazzi, care o urmăreau pretutindeni.
În 20 octombrie 1968 s-a căsătorit cu magnatul grec Aristotel Onassis, punând capăt – spera ea – aventurii acestuia cu soprana Maria Callas. Căsnicia nu a fost una fericită, cei doi exprimându-şi în repetate rânduri intenţia de a divorţa, lucru împiedicat din cauza legilor greceşti.
Onassis se stinge din viață la vârsta de 69 de ani, pe 15 martie 1975, în Neuilly-Sur-Seine, Franța, din cauza unei pneumonii, o complicație a afecțiunii de care suferea în ultimii săi ani de viață, miastenia gravis.
Conform testamentului, fiica magnatului Christina a moștenit 55% din averea Onassis, în timp ce restul de 45% au fost folosiți pentru „Fundația Alexander S. Onassis” înființată în memoria fiului său Alexander Onassis. Jacqueline Kennedy se pare că ar fi primit o sumă declarată de circa 10.000.000 dolari (26 de milioane conform altor surse), sumă ce a fost negociată de fostul ei cumnat, Teddy Kennedy şi care va crește ulterior, la câteva sute de milioane, sub îndrumarea financiară a lui Maurice Tempelsman, omul ce i-a fost alături până la moarte.
După moartea lui Onasis, Jackie şi-a reluat cariera şi a devenit editor la Viking Press şi ulterior la Doubleday.
S-a implicat în activităţi caritabile şi civile, adunând fonduri pentru consolidarea sau renovarea unor edificii de marcă, districtul de teatru Broadway, Conservatorul din Central Park sau aripa egipteană a Muzeului Metropolitan, fiind numai câteva dintre acestea.
Risipitoare până la nebunie, Jakie avea nevoie uneori de circa 30.000 de dolari doar pentru „împrospătarea” lunară a garderobei sale. A rămas memorabilă vizita de 10 zile din Iran, în anul 1972, nota ei de plată pentru acest sejur ridicându-se la … 700.000 de dolari !
În anul 1993, Jacqueline Kennedy Onassis a fost diagnosticată cu limfom non-Hodgkin, o formă de cancer.
A murit la 19 mai 1994, la vârsta de 64 de ani, la New York.
Jacqueline a fost cea care a promovat stilul costumelor deux-pieces în stil Chanel, în culori pastel, sarafanele fără mâneci cu croiala în „A”, trenciurile evazate, mănuşile elegante, genţile plic, pălăriile mici dar şi cunoscuţii ochelari supradimensionaţi din zilele noastre. La sfârşitul anului 1961, Jackie a fost numită „Femeia Anului” de revistele din întreaga lume, fiindcă aducea un „mix” între valorile lumii vechi şi cele moderne, ea dorind astfel să prezinte naţiunea americană drept şarmantă şi sofisticată, acei ani fiind consideraţi în istorie drept perioada în care moda şi politica au reprezentat combinaţia cea mai fericită.
Pe plan sentimental, Jackie a avut nenumărate aventuri, deci se poate spune că a trăit o viaţă dincolo chiar de cele mai îndrăzneţe vise ale ei.
Acum, la mai bine de 20 de ani de la dispriţia ei, legenda Primei Doamne continuă…
Sursa: rador.ro