Ce mâncăm şi ce evităm? Legumele şi fructele de import – un pericol pentru sănătate. Conţin pesticide peste limita admisă
Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 mai 2016, 09:41 / actualizat: 10 mai 2016, 11:12
Rezultate neconforme s-au înregistrat la următoarele produse: o probă de tomate provenite din Iordania, o probă de ardei iute, provenit din Iordania, o probă de mere, provenite din Macedonia, patru probe de fasole boabe, provenite din Etiopia.
Potrivit unui unui comunicat al ANSVSA, remis luni AGERPRES, în perioada 1 ianuarie — 4 mai 2016, inspectorii ANSVSA au controlat un număr de 3.854 de transporturi de produse de origine non-animală, care au ca risc asociat prezența de reziduuri de pesticide și au prelevat, pentru determinări de laborator, un număr de 862 probe.
Pentru cele 862 de probe prelevate și transmise pentru analiză, au fost eliberate buletine pentru un număr de 822, restul aflându-se în curs de finalizare a determinărilor de laborator. Dintre cele 822 de probe analizate, șapte probe au prezentat depășire a limitei maxime admise pentru reziduuri de pesticide, restul probelor analizate având rezultate conforme.
„Verificările au fost realizate în posturile de inspecție la frontieră și punctele finale de import și au vizat determinarea prezenței și a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele și legumele provenite din import”, precizează ANSVSA.
Tot în această perioadă, inspectorii ANSVSA au efectuat o serie de verificări la depozitele de destinație pentru produsele de origine non-animală. Probele, prelevate cu ocazia acestor verificări, au fost supuse analizelor de laborator, rezultând un număr de 126 probe conforme și trei probe neconforme: o probă de ardei kapia roșu, o probă de rodii și o probă de lămâi. Toate probele cu rezultat neconform au provenit de la transporturi de fructe și legume cu origine Turcia.
Conform procedurilor, loturile neconforme au fost dirijate către neutralizare, subliniază ANSVSA.