Un fermier aflat în pragul disperării: M-am bazat pe subvenţii și sunt falit!
Articol editat de Mirabela Afronie, 7 mai 2016, 15:00 / actualizat: 7 mai 2016, 16:08
Mi-am vândut din pământ ca să-mi plătesc ratele la bănci pentru utilajele agricole, ne-a mărturisit un fermier din Constanța. Vecinii mei care exploatează până-n 10 ha – 12 ha și-au primit deja subvenția pe suprafață. Oare eu mai primesc banii?! În maxim 30 de zile intru la treierat și încerc să nu-mi mai pese de subvenția de la APIA, spune cu amărăciune.
Alți fermieri ne-au scris că au pățit-o cu firmele de inputuri agricole. În contractele semnate și-au luat angajamentul că vor achita sumele pentru ce au cumpărat la începutul lunii martie. Fermierii s-au bazat pe un calendar de plată al subvențiilor făcut încă de pe vremea când Ministerul Agriculturii era condus de Daniel Constantin. Agricultorii știau că ar trebui cel târziu la începutul lui martie să intre în posesia banilor. Fermierii au crezut că va fi ca în anii trecuți, când subvenția pe suprafață, de exemplu, era plătită de APIA până la sfârșitul lunii februarie.
Pe lângă necazul mare că nu au reușit să-și achite datoriile la timp către firmele de inputuri, o parte dintre aceste firme le-ar fi pus penalități pe întreaga sumă, chiar și pe avansul plătit, nu doar pe restul de plată pe care-l mai aveau de achitat, și le-au retras și discountul oferit. Mulți fermieri nu sunt atenți și la clauze când semnează un contract. Nu dezvăluim numele acestor agricultori pentru a-i proteja. Fermierii se tem că ar avea de suferit dacă spun drama prin care trec. Le respectăm acest drept. În același timp, este clar că foarte mulți agricultori din România se identifică cu aceste situații.
Poate lucrurile ar fi stat cu totul altfel cu plata subvențiilor dacă ministrul agriculturii, Achim Irimescu, ar fi numit la conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), încă de anul trecut, așa cum a intenționat, o mână de fier și un bun tehnician cum pare să fie Florin Marius Faur. Noul șef APIA a declarat, pentru Agroinfo, că misiunea lui este să accelereze plățile, să rezolve această problemă spinoasă și delicată care menține o stare de tensiune între fermierii români.
Vom face un calendar al plăților pe care va trebui să-l respectăm până la ceruri, noi, toți care suntem aici, cu subsemnatul în frunte. Până la urmă, eu așa lucrez. În 24 de ore o să am de la toate direcțiile o imagine a fiecărei direcții. Cu tot ce are pe rol, unde avem întârzieri, responsabili, termene, soluții. Ăsta este primul lucru!
Și în al doilea rând, ceea ce grevează la ora asta extrem de mult, adică lipsa plăților pentru unii dintre fermieri, să avem un calendar pe care să-l putem prezenta și de care să ne ținem cu toții. (…) E o perioadă de decizii accelerate. Vreau să fac calendarul în momentul în care cei care furnizează servicii de software (șeful APIA se referă la consorțiul SIVECO-Teamnet, responsabil cu funcționalitatea sistemului informatic n.r.) se angajează și fac treaba asta. Pentru că, până la urmă, suntem sub incidența unor relații contractuale și lucrăm cumva într-un fel de echipaj în care fiecare trebuie să-și facă partea lui de treabă. Cam aici intervine o accelerare, ne-a declarat Florin Faur, șeful APIA.
APIA a reușit să achite, până acum, subvenția pe suprafață, din care lipsește plata pe înverzire, și schema pentru micii fermieri, maxim 1.250 euro/an pentru exploatațiile sub 7 ha. Din subvenția pe suprafață sunt autorizate la plată schema unică de plată pe suprafață (SAPS) 79,73 euro/ha, plata redistributiv cu cele două intervale, 5 euro/ha pentru primele 5 ha și 51,07 euro/ha de la 5 ha la 30 ha inclusiv, ajutorul național tranzitoriu 19,19 euro/ha și plata pentru tineri fermieri 19.93 euro/ha.
Potrivit declarației șefului APIA, aproximativ 760.000 de fermieri au intrat, până-n acest moment, pe liste pentru plata subvenției pe suprafață.