UPDATE: ANAF amână cu câteva zile publicarea listei cu restanţierii la buget
– Obligaţiile fiscale restante sunt cele existente la sfârşitul trimestrului de raportare şi neachitate până la data publicării listei.
Articol editat de Mirabela Afronie, 3 mai 2016, 14:50 / actualizat: 3 mai 2016, 15:50
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a amânat cu câteva zile publicarea listei datornicilor, din cauza faptului că mulţi contribuabili, dintre cei care au primit notificări, şi-au achitat datoriile în ultimele zile ale săptămânii trecute, a declarat marţi, pentru AGERPREŞ purtătorul de cuvânt al instituţiei, Alexandru Cristea.
„Sperăm să publicăm lista în zilele următoare. În săptămâna trecută, cei care au primit notificări s-au grăbit să plătească. Noi suntem obligaţi să publicăm lista datornicilor care figurează cu datorii restante la 31 martie dar neplătite până la data publicării”, a explicat reprezentantul ANAF.
*****************
ANAF va anunţa astăzi numele persoanelor fizice cu obligaţii fiscale restante de peste 1.500 de lei. Peste 200.000 de persoane se află în această situaţie, precizează şeful ANAF.
Persoanele cu venituri din activităţi independente ori cu liber profesionişti vor apărea pe listele datornicilor numai în cazul în care au datorii mai mari de 10.000 de lei.
În ceea ce priveşte firmele mijlocii şi mari, pragurile sunt de 50.000, respectiv 100.000 de lei.
Pe lista neagră a Fiscului vor apărea numele şi prenumele datornicului, restanţa exactă şi localitatea domiciliului fiscal.
Prevederile Codului Fiscal privind secretul fiscal nu sunt încălcate prin această măsură, contrar aparenţelor. Deşi legea spune că datele privind contribuabilii constituie un secret pe care inspectorii fiscali sunt obligaţi să-l păstreze, acestea pot fi divulgate în mai multe situaţii specifice. Ultima pe listă: „în alte cazuri prevăzute de lege”. Astfel, cum noua lege prevede această obligaţie, secretul fiscal nu se mai aplică.
Ce reprezintă obligaţiile fiscale restante?
– Obligaţiile fiscale restante sunt cele existente la sfârşitul trimestrului de raportare şi neachitate până la data publicării listei.
Prin obligaţii fiscale restante înţelegem:
– obligaţii fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată;
– diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată.
Ce categorii de obligaţii nu sunt considerate obligaţii fiscale restante?
Nu sunt considerate obligaţii fiscale restante:
a) obligaţiile fiscale pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată, dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut în actul de acordare a înlesnirii;
b) obligaţiile fiscale stabilite în acte administrative fiscale a căror executare este suspendată;
c) obligaţiile fiscale cu termene de plată viitoare stabilite în planul de reorganizare judiciară.