[AUDIO-FOTO] Premieră la Reşiţa: Ziua Internaţională a Romilor marcată la Sinagoga din oraş
Ce impact a avut evenimentul asupra reşiţenilor am aflat de la cei prezenţi:
Articol editat de Gerhard Chwoika, 8 aprilie 2016, 20:00
Bazaţi pe o istorie comună, Asociaţia Nevo Parudimos în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Reşiţa, în cadrul proiectului „Genocidul Romilor – parte a istoriei Europene” au organizat o expoziţie care prezintă o serie de imagini emoţionante din lagărele de concentrare înfiinţate în timpul celui de-al doilea Război Mondial, imagini originare de la Muzeul Muncii din Hamburg, Germania. Laura Turcu – manager de proiect:
Ce impact a avut evenimentul asupra reşiţenilor am aflat de la cei prezenţi:
Expoziţia rămâne deschisă publicului până vineri, 15 aprilie şi poate fi vizitată conform programului sinagogii din municipiul de pe Bârzava.
Ziua Internaţională a Romilor va fi sărbătorită sâmbătă, 9 aprilie şi în Parcul Teiuş din Caransebeş, printr-o serie de manifestări organizate de Casa de Cultură „George Suru” şi Asociaţia de Cultură şi Educaţie de Dezvoltare a Romilor.
Deschiderea oficială va avea loc la ora 14.00 şi va fi urmată de un spectacol de cântece şi dansuri populare bănăţene şi ţigăneşti. De la ora 18.00 se va consuma un concurs de dans ce se va încheia cu un foc de şatră.
***
Vineri, 8 aprilie ora 08.00:
Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor, eveniment marcat, în mod tradiţional, la data de 8 aprilie.
Cu acest prilej, reiterează importanţa pe care o are obținerea de progrese în realizarea incluziunii sociale a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor, precum și în eliminarea completă a oricăror forme de discriminare din societatea românească.
Cu ocazia Zilei internaţionale a Romilor, Asociaţia Nevo Parudimos în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Reşiţa organizează vineri, 8 Aprilie 2016 expoziţia cu tema “Forced Labor. The Germans, the Forced Laborers and the War” (Munca Forţată. Germanii, Munca Forţată şi Războiul), o serie de imagini emoţionante din lagărele de concentrare înfiinţate în timpul celui de-al doilea Război Mondial, imagini originare de la Muzeul Muncii din Hamburg, Germania.
Vernisajul expoziţiei va avea loc în incinta Sinagogii din municipiul de pe Bârzava, în intervalul orar 16.00 – 18.00. Aceasta va fi accesibilă pentru vizitatori până vineri, 15.04.2016.
Această expoziţie vine în încheierea proiectului „Genocidul Romilor – parte a istoriei Europene”, al cărui coordonator este asociaţia Roma Youth Center din Macedonia, proiect finanţat de către Comisia Europeană prin programul Europa pentru cetăţeni, pentru a aduce un omagiu victimelor regimului nazist, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor.
România susține consecvent că diversitatea etno-lingvistică şi culturală, caracteristică societăţilor europene, este benefică pentru dezvoltarea tuturor comunităților și, implicit, a fiecărui cetățean. Acesta este motivul pentru care ţara noastră a adoptat un cadru legislativ şi instituţional capabil să asigure respectarea drepturilor minorităţilor, inclusiv cea Roma, ca o condiție esențială pentru consolidarea climatului de bună înţelegere și armonie etnică în țara noastră.
Ministerul Afacerilor Externe va continua să promoveze în plan intern și internațional protejarea drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor României, inclusiv ale cetățenilor români de etnie Roma, să militeze cu toată hotărârea pentru eliminarea încercărilor de stigmatizare a comunităţilor de romi din străinătate şi să solicite respectarea normelor europene în privinţa liberei circulaţii şi anti-discriminării.
În contextul deţinerii de către România, în anul 2016, a Președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), Ministerul Afacerilor Externe reiterează importanța consolidării cercetărilor și a educației privind tema genocidului romilor, în contextul studiului perioadei Holocaustului şi salută organizarea, la București, a dezbaterii „Vocile uitate ale Holocaustului”, în perioada 6-7 aprilie 2016, de Forumul European al Romilor, Sinti şi Nomazilor, în parteneriat cu Consiliul Europei și organizații civice ale minorității roma din România.
Ziua Internaţională a Romilor a fost proclamată în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost consacrată Zilei Romilor începând cu anul 1990. (Hardy Cvoica)