Întrebat cât ar costa o investiţia ca acest jeleu minune să ajungă pe piaţă, la oameni – ţinta finală a invenţiile cercetătorilor – acesta a avansat o cifră relativă de vreo 10.000 de euro.
„Jeleul de aur“ sau „Golden jelly“ este invenţia lui Adrian Gheorghe Martău, un student al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. A vrut să facă o altfel de teză de licenţă şi nu numai că a reuşit cu ajutorul profesorilor săi, ci a şi câştigat o medalie de aur la un Salon Naţional de Inventică ProInvent 2016, desfăşurat la Cluj. Produsul său este unul natural deoarece cuprinde extracte din fructe – căpşuni, portocale şi cocos -, pectină (din fructe) şi nu gelatină, zahăr în cantităţi mai mici decât jeleurile din comerţ. Noutatea şi inovaţia sunt aduse de folosirea nanoparticulelor de aur, în vogă în industria farmaceutică şi medicală din lume, care au efecte antimicrobiene şi antioxidante asupra corpului uman.
Coordonatorul licenţei, cercetătorul Dan Vodnar, „tatăl“ ambalajul microbian (pentru care a primit medalie de aur, la ProInvent, ca şi studentul său), precizează că la nivel mondial există studii ce subliniază beneficiile folosirii nanoparticululelor de aur în alimentaţie, dar şi alte studii care demonstrează exact opusul.
Invenţia e valoroasă datorită conţinutului de extracte naturale din plante şi fructe, „ceea ce-l face să fie valoros din punct de vedere nutriţional, iar zona de inovaţie provine prin utilizarea nanoparticulelor de aur cu aceste două benefici majore“, consideră cercetătorul. Tehnica nanoparticulelor din aur poate fi pusă în practică şi la alte produse alimentare. „E important de menţionat efectul lor care poate să fie înglobat în multe matrici, fie că e vorba de matrici alimentare, fie de zona de ambalaje antimicrobiene“, adaugă Vodnar.
Întrebat cât ar costa o investiţia ca acest jeleu minune să ajungă pe piaţă, la oameni – ţinta finală a invenţiile cercetătorilor – acesta a avansat o cifră relativă de vreo 10.000 de euro.
Sursa: Adevărul