Preşedinte executiv PMP, Eugen Tomac: Lucrurile trebuie făcute temeinic, nu pripit
Articol editat de Mirabela Afronie, 8 aprilie 2016, 06:21 / actualizat: 8 aprilie 2016, 8:00
Atâta timp cât, pe baza aceleaşi legi, două entităţi ale statului, cum este Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radio, şi-au desfăşurat activitatea, o entitate cum este TVR-ul se află în pragul colapsului, pentru că nu mai există bani aproape nici pentru salarii, cu datorii imense, şi Societatea Română de Radio care, în mod onest – şi aici discut de management – de-a lungul timpului a reuşit să facă performanţă si să-şi păstreze o audienţă de invidiat pentru orice corporaţie media.
În mod sigur trebuie analizat cu foarte multă seriozitate ceea ce trebuie îmbunătăţit în lege. Nu intru aici în chestiuni ce ţin de procedură, dar ceea ce mi se pare mie extrem de important, ca Parlamentul, Televiziunea Română, specialiştii cei mai buni pe care-i avem din managementul presei să se aşeze la aceeaşi masă, nu în plină campanie electorală, nu în viteză, nu cu uşile închise, o o dezbatere transparentă şi onestă. Cred şi mi se pare halucinant cum se încearcă transferul responsabilităţii de la un şef la altul pe care l-a avut Televiziunea publică. Au existat oameni care şi-au asumat nişte contracte, şi-au asumat o linie de coordonare şi de desfăşurare a activităţii în această instituţie, care a produs acest prejudiciu uriaş. Deci nu e cineva, aşa, într-o ceaţă totală, a luat o decizie împotriva unei instituţii foarte importante.
Eu nu vreau să se închidă TVR, vreau să fie salvată, dar vreau ca şi cei care au produs aceste prejudicii să răspundă.
Parlamentul are o mare vină, pentru că a închis ochii; atât Comisia de cultură, dar şi o altă comisie importantă care avizează rapoartele instituţiei în SRTV – şi aici mă refer la Comisia de buget-finanţe. Şi aşa cum anunţa acum o lună de zile procurorul şef DNA, că dacă va primi o solicitare, o sesizare, se va interesa de soarta TVR, cred că acolo e o chestiune care ţine nu doar de management, ci trebuie văzut dacă nu s-au întâmplat şi alte lucruri mult mai grave ce ţin de încălcarea legii.
Eugen Tomac a mai afirmat că lucrurile trebuie făcute temeinic, nu pripit, exact aşa cum se încearcă în clipa de faţă.