[AUDIO] Ne este frică să nu ne îmbolnăvim, dar nu mergem la medic…!
Recomandările medicilor în cazul persoanelor afectate de diabet sunt în principal: măsurarea periodică a glicemiei, tratamentul medicamentos și mai ales o dietă echilibrată.
(Andreea Lupșa)
Articol editat de Radio Resita, 7 aprilie 2016, 17:31 / actualizat: 7 aprilie 2016, 21:15
Medicii avertizează toți pacienții că este importantă efectuarea periodică a unui control medical de rutină întrucât este mult mai simplu să previi o boală decât să o tratezi.
Tema din acest an a Zilei Mondiale a Sănătății este diabetul, una dintre cele mai frecvente boli care afectează cetățenii din țara noastră. Diabetul se caracterizează prin creșterea nivelului de glucoză din sânge. Există diabet zaharat de tip 1 și diabet zaharat de tip 2.
Diabetul zaharat de tip 1 apare mai ales la copii și tineri și necesită întotdeauna tratament cu insulină, deoarece pancreasul nu o mai poate produce. Din acest motiv se mai numește și diabet insulino-dependent. Diabetul zaharat de tip 2 apare de obicei la adulții de vârsta mijlocie (40 de ani) sau mai târziu, mai cu seamă la persoane supraponderale. În acest caz, organismul continuă să producă insulină, dar aceasta nu iși poate îndeplini rolul în mod normal. Acest al doilea tip nu necesită de regulă tratament cu insulină, fapt pentru care s-a și numit diabet zaharat non-insulino-dependent. Diagnosticarea tardivă a pacienților din diferite motive precum: absența simptomatologiei, comoditatea, lipsa banilor, poate conduce la consecințe grave. Există peste 20.000 de persoane din Caraș-Severin care suferă de această boală și marea problemă este că se prezintă tardiv la medic, atunci când deja apar complicații cum ar fi orbirea, dializa sau chiar amputația, ne lămurește Caius Diaconescu, medic specialist în Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița:
Recomandările medicilor în cazul persoanelor afectate de diabet sunt în principal: măsurarea periodică a glicemiei, tratamentul medicamentos și mai ales o dietă echilibrată.
(Andreea Lupșa)