In memoriam, Solomon Marcus
Articol editat de Mirabela Afronie, 17 martie 2016, 15:14
Avem nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu există şi un astfel de om a fost Solomon Marcus, distinsă şi rafinată personalitate a elitei academice romaneşti, cel plecat dintre noi joi, 17 martie 2016, la vârsta de 91 de ani.
Solomon Marcus s-a născut la 1 martie 1925, la Bacău. Între 1945 şi 1949 a absolvit Facultatea de Matematică, Universitatea Bucureşti cu Diplomă de Merit. Ulterior a obţinut titlurile ştiinţifice de doctor în matematică şi doctor docent, iar în 1991 a devenit Profesor Emerit al Facultăţii de Matematică, pentru ca în 1993, Solomon Marcus să devină membru corespondent al Academiei Romane. În anul 2001 era membru titular al Academiei Române.
A fost profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti şi a publicat şi iniţiat studii interdisciplinare, cărţi ce promovează ideea utilizării matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în ştiinţele naturale şi sociale. A publicat peste 50 de volume in Romănia, traduse în mai multe limbi din Europa, 400 de articole în reviste ştiinţifice sau de specialitate.
Opera sa a fost citată de peste 1.000 de autori. În anul 2007 a primit premiul revistei „Cuvântul” pentru eseu şi critică literară.
„Una dintre rănile cele mai mari ale României este că nu se face educația mirării. Mirarea este starea naturală a copilului. Din păcate, noi nu i-o respectăm, nu plecăm de la ea” afirma academicianul, sancţionând astfel sistemul de învăţământ românesc. Susţinător al generaţiei tinere, Solomon Markus, sublinia adesea – „Dacă nu eşti atent la visurile tale ratezi o posibilitate foarte importantă de a te înţelege. Educaţia şi învăţarea înseamnă spectacol. Asocierea educaţiei cu ideea de spectacol are în vedere şi bucuria care trebuie să le însoţească pe amândouă. Fără idei, fără conexiuni între fenomene, fără istorie nu se face cultură.”
În memoria sa, în semn de bun rămas, îi dedicâm versurile preferate ale domniei sale: „Te-am trăit sau te-am visat doar viaţă? Parcă pe un cal trandafiriu Vesel galopai de dimineaţă!”( Serghei Esenin)
Anca Bălălău