Fermierii care dau foc pajiştilor riscă să fie „arși” la subvenție
Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 martie 2016, 09:24
Distrugerea prin incendiere a vegetalelor uscate de pe terenurile agricole încă este o obişnuinţă pentru unii cărăşeni. Fără a ține cont de pericolele la care se expun prin incendierea resturilor vegetale, aceştia aleg această măsură ieftină pentru a-şi ecologiza terenurile.
„Din punct de vedere al siguranţei, arderea pajiştilor reprezintă un mare pericol pentru păduri, incendii care nu mai pot fi stăpânite. În plus, se distruge un strat superficial din terenul arabil, strat care conţine micro-organisme care defavorizează agricultura”, a transmis reprezentanţii APIA Caraş-Severin.
În plin sezon de primăvară, autorităţile avertizează faptul că arderea miriştilor este complet interzisă şi poate fi sancţionată.
„Legea este foarte clară în acest sens. Fiecare fermier răspunde de ceea ce se întâmplă pe suprafaţa administrată de el. Dacă fermierul nu sesizează în 24 de ore la un organ de poliţie, focarul de pe suprafaţa avută în administrare, Centrul local APIA, îl consideră vinovat de incendiu şi va suferi consecinţele”, au mai specificat reprezentanţii APIA.
Conform legii, cei care incendiază ilegal terenurile, pot fi sancţionaţi cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 de lei la 50.000 de lei pentru persoane juridice. (Hardy Cvoica)
Sursa foto: agromonitor.ro