[AUDIO] Apele din Caraş-Severin stau deocamdată în matca lor. Hidrologii emit prognoze sumbre
În ceea ce priveşte intervenţia la inundaţii, specialiştii de la ape sunt sprijiniţi de cele mai multe ori de pompieri, dar şi de alte structuri ale MAI.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 7 martie 2016, 16:00
Până mâine după-amiază sunt prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Din acest an, prognozele hidro sunt mult mai exacte, dar şi intervenţia poate fi mai eficientă, spune inginerul Gabriel Muntean de la Administraţia de Apă Banat.
„În judeţul Caraş-Severin au fost instalate 6 staţii automate de măsurare a precipitaţiilor lichide şi solide. Acestea sunt amplasate la staţia meteo Vf. Ţarcu, staţia meteo Semenic, staţia hidrometrică Poiana Mărului, pe râul Bistra, acumularea Trei Ape, acumularea Gozna şi în localitatea Anina. Vrem ca aceste prognoze să fie cât mai exacte.”
În ceea ce priveşte intervenţia la inundaţii, specialiştii de la ape sunt sprijiniţi de cele mai multe ori de pompieri, dar şi de alte structuri ale MAI.
Apele din Caraş-Severin stau deocamdată în matca lor. Avertizările hidrologilor pun în alertă autorităţile, dar deocamdată nu au fost înregistrate probleme, spune căpitanul Daniel Dogariu de la Centrul Operaţional al ISU Semenic.
„Au existat depăşiri ale cotelor de atenţie pe pârâuri din comuna Ramna, dar fără probleme. La această oră nu se înregistrează depăşiri ale cotelor de apărare. Totuşi, trebuie amintit că acest risc există la nivelul judeţului în majoritatea zonelor. Începând cu codul galben trebuie instituită permanenţa la Primării, cineva de acolo să poată primi înştiinţările de la ISU”.
Hidrologii anunţă că până mâine după-amiază sunt prognozate depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş şi Nera.
(Sebastian Dragomir)