Ascultă Radio România Reșița Live

Început de martie plin de evenimente la Radio România

* * *

Femeia… ieri şi azi – concert Virgil Ianţu cu Big Band-ul Radio

Virgil Iantu afis

Joi, 3 martie (ora 19:00), Virgil Ianţu, împreună cu Big Band-ul Radio dirijat de Ionel Tudor, vă invită la Sala Radio la un eveniment special, dedicat în special femeilor, sărbătorite la început de primăvară!

Sub titlul Femeia… ieri şi azi, Virgil Ianţu propune fanilor săi o colecţie inedită de piese româneşti cunoscute, de la melodii ca Dorul – Aurelian Andreescu, Nu m-am gândit la despărţire – Dan Spătaru, Ce bine că eşti – Nicu Alifantiş Dor de viaţă – Aura Urziceanu, o întoarcere în timp la melodii care au marcat mai multe generaţii, până la hit-uri din ultimii ani: Dacă-ai şti – Direcţia 5, Găseşte-mi loc – Ştefan Bănică Jr, Vreau o minune – Holograf, Mi-e dor de tine – Mălina Olinescu, Pleacă – Vunk ft. Antonia, Praf de stele – Viţa de vie, Nu am chef azi – Vama Veche sau Eu vara nu dorm – Connect-r.

Despre albumul său Ieri şi Azi, care stă la baza concertului de la Sala Radio, Virgil Ianţu afirmă: „Acest album este o mică istorie a muzicii româneşti, o colecţie frumoasă care sper să placă. Nu are un public ţină anume, este dedicat celor care iubesc muzica românească bună şi poate fi ascultat şi de către cei care preferă trupa Simplu, dar şi de către cei care ascultau cu ani în urmă Nicu Alifantis”.

Concertul de la Sala Radio are ca punct de pornire proiectul muzical lansat de Virgil Ianţu în februarie 2014 – intitulat Ieri şi Azi, care a însemnat un turneu naţional şi un album cu acelaşi titlu. Ieri şi Azi reprezintă o serie de piese româneşti, compuse în stiluri şi în perioade diferite, reunite într-o colecţie de melodii swing realizată de George Natsis şi Adrian Despot.

Virgil Ianţu este un artist cu peste 20 de ani de formare, un profesionist al muzicii din România. După 1990, a devenit student al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi membru al Corului Madrigal, iar la scurt timp a susţinut un solo la Westminster Abbey – Londra, în prezenţa lui Yehudi Menuhin.

În 1994, a intrat în grupul The Fiftieş iar în paralel a continuat să cânte în Corul Madrigal. În 2013, Virgil Ianţu a lansat primul album solo, prin care a adus un omagiu muzicii româneşti de calitate. Albumul prezintă exclusiv piese care au marcat generaţii de fani ai muzicii româneşti, reorchestrate în maniera swing-jazz cu o orchestră de 25 de muzicieni, pe partituri semnate de George Natsis.

În prezenţ concertele lui Virgil Ianţu sunt prezentate alături de membrii Big Band-ului Radio, coordonaţi de Sebastian Burneci. Acesta este admirat de public drept unul dintre cei mai buni instrumentişti şi inspiraţi improvizatori, remarcându-se în extrem de multe proiecte locale şi internaţionale în ipostaze de trompetisţ autor de teme şi aranjor.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.romania-muzical.ro şi www.radioromaniacultural.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanoş Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitaş în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

* * *

Radio Fiction Desk, ediţia a doua, debutează la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu

Radio Fiction Desk 2016 TudorVianuCea de-a doua ediţie a proiectului Radio Fiction Desk debutează joi 3 martie cu un workshop, începând cu ora 12:30, la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu. La această întâlnire vor participa, alături de elevii actori coordonaţi de profesorul Marcel Homorodean, echipa de realizatori ai proiectului, dar şi cunoscutul şi îndrăgitul actor Alexandru Bindea. Chiriţa în provincie, după Vasile Alecsandri este piesa repetată, urmând a fi înregistrată radiofonic în studiourile SRR, de către elevii bucureşteni.

Radio Fiction Desk 2016 este un proiect concurş realizat de Radio România prin Centrul Cultural Media – Teatrul Naţional Radiofonic, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, care îşi propune colaborarea cu trupe de actori formate din elevi ai liceelor bucureştene, pentru a realiza spectacole de teatru radiofonic. Prima ediţie, desfăşurată anul , a constat în realizarea a patru piese de teatru radiofonic interpretate de elevi actori şi s-a bucurat de un succes deosebiţ finalizându-se printr-o Gală de premiere, ceea ce a determinat continuarea proiectului şi în 2016.

Recenţ trupa de elevi actori ai Colegiului Naţional de Informatică Tudor Vianu a interpretat cu succes pe scena Teatrului Excelsior, în premieră absolută în România, musical-ul Grease, ceea ce spune multe atât despre potenţialul acestei trupe, cât şi despre interesul pentru teatru în rândul elevilor, profesorilor dar şi al părinţilor.

Proiectul va continua pe parcursul anului 2016 cu încă trei trupe de elevi actori, cele de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Colegiul Naţional Spiru Haret şi Liceul Teoretic Dante Alghieri. În toate aceste unităţi de învăţământ se vor derula workshop-uri, la care elevii actori vor fi îndrumaţi şi pregătiţi de către specialiştii Redacţiei Teatru, alături de care vor participa şi mari personalităţi ale scenei teatrale din România, colaboratori constanţi ai Teatrului Naţional Radiofonic.

Ca şi în prima ediţie, la finalul fiecăruia dintre cele patru stagii de pregătire, elevii vor înregistra piesele de teatru, care apoi vor fi postate pe site-ul tnr.srr.ro, pagina radiofictiondesk.srr.ro, în succesiunea realizării lor. Astfel, piesele de teatru radiofonic vor putea fi ascultate şi notate de către colegii lor elevi, de profesori ,dar şi de iubitori ai teatrului radiofonic. În luna decembrie a acestui an vom organiza o Gală de premiere.

* * *

 Naţiune, fii deşteaptă! la Radio România Actualităţi

NatiuneCD

Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi în premieră, la Radio România Actualităţi, joi 3 martie, de la ora 23:05, Naţiune, fii deşteaptă! scenariu de Niculae Urs după farsa Conu Leonida faţă cu reacţiunea de Ion Luca Caragiale. În distribuţie: Stela Popescu, Adriana Trandafir şi Niculae Urs. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Dan Puican.

Spectacolul radiofonic în premieră, inspirat din bijuteria dramatică într-un act Conu Leonida faţă cu reacţiunea, o are drept cap de afiş pe Stela Popescu. Vedetă incontestabilă a scenei româneşti, sărbătorită recent de întreaga suflare teatrală, la aniversarea vârstei de 80 de ani, Stela Popescu interpretează în această nouă montare un rol de anvergură, pe măsura harului său. „Stela Popescu şi-a câştigaţ în primul rând, dreptul de a fi o actriţă de succes. Impresarii o caută, afişele o „pun la zid”, secretarele îi deschid uşile, cu zâmbetul pe faţă, iar publicul o aplaudă, uneori, frenetic. Ea nu poartă numai norocul de a fi posesoarea unui talent extraordinar; ea şi-a construit cariera prin efortul de a face faţă talentului său…”, nota cunoscutul om de teatru Aurel Storin, cu prilejul lansării volumul său dedicat celebrului cuplu artistic Stela Popescu – Alexandru Arşinel.

Montarea radiofonică oferă un nou prilej de a capta şi de a păstra, în Fonoteca de aur, talentul incontestabil al marii actriţe, nealterat de timp, bucuria de a trăi, cu aceeaşi intensitate, emoţia artistică, dorinţa de a juca şi de a se dărui publicului, iar ascultătorilor le va dărui bucuria reîntâlnirii cu unul dintre idolii săi. Aşadar, vă invităm să o reascultaţi pe Stela Popescu, alături de care vor susţine partituri remarcabile alţi doi actori consacraţi ai scenei româneşti – Adriana Trandafir şi Niculae Urs.

Distribuţia de excepţie a celei mai recente premiere a Teatrului Naţional Radiofonic, regia artistică semnată de maestrul Dan Puican, decanul de vârstă al teatrului radiofonic (care semnează şi adaptarea radiofonică a textului), decorul sonor, construit cu migală, talent şi profesionalism de regizorul muzical Patricia Prundea şi regizorul tehnic Vasile Manta, constituie argumente, suficient de seducătoare, sperăm, pentru a vă convinge să ascultaţi această premieră pe toate frecvenţele din ţară ale postului Radio România Actualităţi dar şi on-line.

Tot la Radio România Actualităţi, vă invităm să reascultaţi, între 29 februarie şi 2 martie, alte trei spectacole de referinţă din creaţia radiofonică semnată Stela Popescu: Drum de fier de Vasile Alecsandri, montare semnată de regizorul Leonard Popovici, Doamna neagră din sonete de George Bernard Shaw, regia artistică: Constantin Moruzan şi Femeile care ucid bărbaţii de Michal Tonecki în versiunea regizorului Dan Puican.

Redactor: Irina Soare. Regia de studio: Violeta Berbiuc. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Spectacol realizat cu sprijinul farmaciilor Catena.

* * *

Început de martie plin de evenimente la Radio România

Articol editat de Mirabela Afronie, 29 februarie 2016, 14:28

Din 1 martie, România Ascultă 5 minute de muzică clasică, graţie unui proiect iniţiat de Radio România Muzical, singurul post românesc dedicat muzicii clasice şi de jazz, parte a corporaţiei publice Radio România. Până în 31 martie, în fiecare zi, piese celebre din repertoriul clasic, în interpretări semnate de mari artişti români, se vor auzi în spaţii neconvenţionale pentru muzica cultă: hipermarketuri, mall-uri, magazine de bricolaj şi mobilă, sedii de firme, dar şi librării şi muzee.

Alături de partenerii tradiţionali ai proiectului – lanţurile de magazine Carrefour, Cora, Mega Image, Băneasa Shopping City din Bucureşti, Iulius Mall din Iaşi, Timişoara, Cluj, Suceava, Palas Mall Iaşi, Librăriile Humanitaş Castelul Bran, PWC România şi CRH România, anul acesta, au apărut şi parteneri noi: lanţurile de magazine Mobexpert şi Dedeman, Piteşti Mall, Hello Shopping Park şi Arena Mall din Bacău, Gold Plaza Baia Mare, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti.

Păreri ale celor care au ascultat muzică clasică în aceste spaţii la ediţiile trecute:

„Numai 5 minute? Am auzit mai devreme, când am intraţ era o piesă la pian. Pur şi simplu m-am învârtit pe-acolo numai să stau s-o ascult.”

„E mare lucru! Părerea mea e că atunci când intri într-un magazin şi auzi o piesă de muzică clasică mai accesibilă pentru public, atunci într-adevăr şi magazinul respectiv îşi face o reclamă bună.”

„Într-un spaţiu neconvenţional şi atât de comercial, cu oameni care sunt preocupaţi în special să-şi asigura coşul zilnic, deodată auzi o muzică diferită şi este un moment în care te detaşezi puţin şi intri într-o altă lume. Acele 5 minute fac foarte bine!”

„Pe lângă originalitatea lui, care este lăudabilă, ne ajută foarte mulţ să ne deschidem sufletul şi să fim un pic mai buni, pentru că suntem sătui de atâta muzică comercială, care ştim ce efecte are asupra psihicului în primul rând, pe care de cele mai multe ori le ignorăm. Cred că, în timp, vom începe să gustăm mai mult din această categorie mai selectă de muzică.”

Unul dintre principalele proiecte educative şi culturale ale corporaţiei publice Radio România, Ascultă 5 minute de muzică clasică îşi propune să apropie publicul larg de muzica clasică prin audiţia propriu-zisă, atât în spaţii neconvenţionale şi aglomerate, cât şi în şcolile româneşti, la orele de muzică. Campania a pornit în octombrie 2010, cu audiţii în spaţiile publice de tipul hipermarketurilor, mall-urilor, librăriilor şi muzeelor şi de atunci s-a derulat bianual, pe parcursul lunilor martie şi octombrie. Piesa zilei poate fi ascultată, bineînţeleş şi la Radio România Muzical.

Din 2014, Ascultă 5 minute de muzică clasică este şi program naţional în şcolile româneşti, graţie unui parteneriat semnat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Radio România. Proiectul facilitează apropierea copiilor de muzica clasică în cel mai simplu mod, prin audiţia concretă a materialelor puse la dispoziţie de Radio România Muzical, materiale care includ o lucrare muzicală şi o poveste despre acea piesă muzicală. Copiii au şi posibilitatea de a participa la un concurs derulat online cu întrebări în legătură cu lucrările ascultate. În anul şcolar 2014-2015, aproximativ 120.000 de copii din toată ţara au participat la proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică.

Alte informaţii despre campanie, pe www.romania-muzical.ro/5minute, care găzduieşte şi fişierele audio ale pieselor din proiecţ precum şi concursul destinat elevilor.

* * *

Femeia… ieri şi azi – concert Virgil Ianţu cu Big Band-ul Radio

Virgil Iantu afis

Joi, 3 martie (ora 19:00), Virgil Ianţu, împreună cu Big Band-ul Radio dirijat de Ionel Tudor, vă invită la Sala Radio la un eveniment special, dedicat în special femeilor, sărbătorite la început de primăvară!

Sub titlul Femeia… ieri şi azi, Virgil Ianţu propune fanilor săi o colecţie inedită de piese româneşti cunoscute, de la melodii ca Dorul – Aurelian Andreescu, Nu m-am gândit la despărţire – Dan Spătaru, Ce bine că eşti – Nicu Alifantiş Dor de viaţă – Aura Urziceanu, o întoarcere în timp la melodii care au marcat mai multe generaţii, până la hit-uri din ultimii ani: Dacă-ai şti – Direcţia 5, Găseşte-mi loc – Ştefan Bănică Jr, Vreau o minune – Holograf, Mi-e dor de tine – Mălina Olinescu, Pleacă – Vunk ft. Antonia, Praf de stele – Viţa de vie, Nu am chef azi – Vama Veche sau Eu vara nu dorm – Connect-r.

Despre albumul său Ieri şi Azi, care stă la baza concertului de la Sala Radio, Virgil Ianţu afirmă: „Acest album este o mică istorie a muzicii româneşti, o colecţie frumoasă care sper să placă. Nu are un public ţină anume, este dedicat celor care iubesc muzica românească bună şi poate fi ascultat şi de către cei care preferă trupa Simplu, dar şi de către cei care ascultau cu ani în urmă Nicu Alifantis”.

Concertul de la Sala Radio are ca punct de pornire proiectul muzical lansat de Virgil Ianţu în februarie 2014 – intitulat Ieri şi Azi, care a însemnat un turneu naţional şi un album cu acelaşi titlu. Ieri şi Azi reprezintă o serie de piese româneşti, compuse în stiluri şi în perioade diferite, reunite într-o colecţie de melodii swing realizată de George Natsis şi Adrian Despot.

Virgil Ianţu este un artist cu peste 20 de ani de formare, un profesionist al muzicii din România. După 1990, a devenit student al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi membru al Corului Madrigal, iar la scurt timp a susţinut un solo la Westminster Abbey – Londra, în prezenţa lui Yehudi Menuhin.

În 1994, a intrat în grupul The Fiftieş iar în paralel a continuat să cânte în Corul Madrigal. În 2013, Virgil Ianţu a lansat primul album solo, prin care a adus un omagiu muzicii româneşti de calitate. Albumul prezintă exclusiv piese care au marcat generaţii de fani ai muzicii româneşti, reorchestrate în maniera swing-jazz cu o orchestră de 25 de muzicieni, pe partituri semnate de George Natsis.

În prezenţ concertele lui Virgil Ianţu sunt prezentate alături de membrii Big Band-ului Radio, coordonaţi de Sebastian Burneci. Acesta este admirat de public drept unul dintre cei mai buni instrumentişti şi inspiraţi improvizatori, remarcându-se în extrem de multe proiecte locale şi internaţionale în ipostaze de trompetisţ autor de teme şi aranjor.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.romania-muzical.ro şi www.radioromaniacultural.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanoş Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitaş în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

* * *

Radio Fiction Desk, ediţia a doua, debutează la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu

Radio Fiction Desk 2016 TudorVianuCea de-a doua ediţie a proiectului Radio Fiction Desk debutează joi 3 martie cu un workshop, începând cu ora 12:30, la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu. La această întâlnire vor participa, alături de elevii actori coordonaţi de profesorul Marcel Homorodean, echipa de realizatori ai proiectului, dar şi cunoscutul şi îndrăgitul actor Alexandru Bindea. Chiriţa în provincie, după Vasile Alecsandri este piesa repetată, urmând a fi înregistrată radiofonic în studiourile SRR, de către elevii bucureşteni.

Radio Fiction Desk 2016 este un proiect concurş realizat de Radio România prin Centrul Cultural Media – Teatrul Naţional Radiofonic, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, care îşi propune colaborarea cu trupe de actori formate din elevi ai liceelor bucureştene, pentru a realiza spectacole de teatru radiofonic. Prima ediţie, desfăşurată anul , a constat în realizarea a patru piese de teatru radiofonic interpretate de elevi actori şi s-a bucurat de un succes deosebiţ finalizându-se printr-o Gală de premiere, ceea ce a determinat continuarea proiectului şi în 2016.

Recenţ trupa de elevi actori ai Colegiului Naţional de Informatică Tudor Vianu a interpretat cu succes pe scena Teatrului Excelsior, în premieră absolută în România, musical-ul Grease, ceea ce spune multe atât despre potenţialul acestei trupe, cât şi despre interesul pentru teatru în rândul elevilor, profesorilor dar şi al părinţilor.

Proiectul va continua pe parcursul anului 2016 cu încă trei trupe de elevi actori, cele de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Colegiul Naţional Spiru Haret şi Liceul Teoretic Dante Alghieri. În toate aceste unităţi de învăţământ se vor derula workshop-uri, la care elevii actori vor fi îndrumaţi şi pregătiţi de către specialiştii Redacţiei Teatru, alături de care vor participa şi mari personalităţi ale scenei teatrale din România, colaboratori constanţi ai Teatrului Naţional Radiofonic.

Ca şi în prima ediţie, la finalul fiecăruia dintre cele patru stagii de pregătire, elevii vor înregistra piesele de teatru, care apoi vor fi postate pe site-ul tnr.srr.ro, pagina radiofictiondesk.srr.ro, în succesiunea realizării lor. Astfel, piesele de teatru radiofonic vor putea fi ascultate şi notate de către colegii lor elevi, de profesori ,dar şi de iubitori ai teatrului radiofonic. În luna decembrie a acestui an vom organiza o Gală de premiere.

* * *

 Naţiune, fii deşteaptă! la Radio România Actualităţi

NatiuneCD

Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi în premieră, la Radio România Actualităţi, joi 3 martie, de la ora 23:05, Naţiune, fii deşteaptă! scenariu de Niculae Urs după farsa Conu Leonida faţă cu reacţiunea de Ion Luca Caragiale. În distribuţie: Stela Popescu, Adriana Trandafir şi Niculae Urs. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Dan Puican.

Spectacolul radiofonic în premieră, inspirat din bijuteria dramatică într-un act Conu Leonida faţă cu reacţiunea, o are drept cap de afiş pe Stela Popescu. Vedetă incontestabilă a scenei româneşti, sărbătorită recent de întreaga suflare teatrală, la aniversarea vârstei de 80 de ani, Stela Popescu interpretează în această nouă montare un rol de anvergură, pe măsura harului său. „Stela Popescu şi-a câştigaţ în primul rând, dreptul de a fi o actriţă de succes. Impresarii o caută, afişele o „pun la zid”, secretarele îi deschid uşile, cu zâmbetul pe faţă, iar publicul o aplaudă, uneori, frenetic. Ea nu poartă numai norocul de a fi posesoarea unui talent extraordinar; ea şi-a construit cariera prin efortul de a face faţă talentului său…”, nota cunoscutul om de teatru Aurel Storin, cu prilejul lansării volumul său dedicat celebrului cuplu artistic Stela Popescu – Alexandru Arşinel.

Montarea radiofonică oferă un nou prilej de a capta şi de a păstra, în Fonoteca de aur, talentul incontestabil al marii actriţe, nealterat de timp, bucuria de a trăi, cu aceeaşi intensitate, emoţia artistică, dorinţa de a juca şi de a se dărui publicului, iar ascultătorilor le va dărui bucuria reîntâlnirii cu unul dintre idolii săi. Aşadar, vă invităm să o reascultaţi pe Stela Popescu, alături de care vor susţine partituri remarcabile alţi doi actori consacraţi ai scenei româneşti – Adriana Trandafir şi Niculae Urs.

Distribuţia de excepţie a celei mai recente premiere a Teatrului Naţional Radiofonic, regia artistică semnată de maestrul Dan Puican, decanul de vârstă al teatrului radiofonic (care semnează şi adaptarea radiofonică a textului), decorul sonor, construit cu migală, talent şi profesionalism de regizorul muzical Patricia Prundea şi regizorul tehnic Vasile Manta, constituie argumente, suficient de seducătoare, sperăm, pentru a vă convinge să ascultaţi această premieră pe toate frecvenţele din ţară ale postului Radio România Actualităţi dar şi on-line.

Tot la Radio România Actualităţi, vă invităm să reascultaţi, între 29 februarie şi 2 martie, alte trei spectacole de referinţă din creaţia radiofonică semnată Stela Popescu: Drum de fier de Vasile Alecsandri, montare semnată de regizorul Leonard Popovici, Doamna neagră din sonete de George Bernard Shaw, regia artistică: Constantin Moruzan şi Femeile care ucid bărbaţii de Michal Tonecki în versiunea regizorului Dan Puican.

Redactor: Irina Soare. Regia de studio: Violeta Berbiuc. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Spectacol realizat cu sprijinul farmaciilor Catena.

* * *

Cristian Mandeal dirijează Eroica (Beethoven) la Sala Radio

ONR Cristian Mandeal foto Romi Draghici
Dirijorul Cristian Mandeal revine ca invitat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio şi vă propune vineri, 4 martie (19:00) un frumos concert Beethoven / Brahms la Sala Radio, ocazie de asculta şi celebra creaţie beethoveniană Simfonia a III-a, supranumită Eroica.

Lucrarea a fost dedicată iniţial lui Napoleon, conducător despre care Beethoven credea, la momentul conceperii simfoniei sale, că va inspira şi va conduce o „Europă bazată pe principii umanitare, de egalitate şi libertate”. În ciuda faptului că Beethoven şi-a retras ulterior dedicaţia către Napoleon, motivele fiind încă dezbătute şi discutate de muzicologi, simfonia sa a fost inspirată de personalitatea şi viaţa marelui lider şi rămâne cea mai lungă simfonie a sa şi una dintre cele mai impunătoare simfonii create vreodată, partitură ce a marcat atât creaţia lui Beethoven, cât şi istoria muzicii.

Seara se va deschide cu uvertura Coriolan, compusă de Beethoven pentru tragedia omonimă scrisă de Heinrich Joseph von Collin, care, deşi inspirată de acelaşi erou semi-legendar al Romei antice – generalul Gaius Marcius Coriolanuş are un subiect uşor diferit de mult mai cunoscuta piesă de teatru a lui Shakespeare.

O veţi aplauda de asemenea la Sala Radio pe pianista Oxana Corjoş în ipostază solistică în Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian şi orchestră semnat de Brahms. Unul dintre cele mai dificile concerte pentru un pianisţ ce solicită o mare virtuozitate tehnică, partitura a avut premiera absolută la Budapesta, în noiembrie 1881, cu Brahms însuşi ca solist şi a înregistrat un succes de public imediaţ ceea ce l-a determinat pe compozitor să înceapă un periplu european pentru a-şi interpreta creaţia în mai multe oraşe.

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia în România şi în străinătate. Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii George Enescu (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie etalon pentru România. A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască – San Sebastian (2001 – 2008), dirijor permanent la Orchestra Haydn di Bolzano e Trento (2000 – 2003); dirijor oaspete principal al Orchestrei Halle, Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga.

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera Oedipe în primă audiţie britanică (la Festivalul de la Edinburgh – 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005). Din 2008 este Preşedintele Societăţii George Enescu din Londra.

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Oxana Corjos şi-a însuşit primele noţiuni muzicale din copilărie, fiind parte a unei familii de muzicieni. A urmat apoi cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore.

A fost distinsă cu numeroase premii obţinute la concursurile organizate la Roma – în 1991 şi la Barcelona – în 1986. Anul 1992 i-a adus pianistei Premiul Cella Delavrancea. De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum: Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galaţi, Misha Katz, Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Petre Sbârcea, Gheorghe Costin, Emil Simon, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu.

În ţară, Oxana Corjos a susţinut concerte alături de cele mai reprezentative orchestre, precum şi cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Turneele în Elveţia, Republica Moldova, Spania şi Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul şi critica de specialitate apreciind la superlativ prestaţiile sale artistice.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanoş Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitaş în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

* * *

Târgul Gaudeamus Craiova 2016 – ediţie aniversară cu surprize şi recorduri

Gaudeamus Craiova 2016bTârgul Gaudeamus Craiova, evenimentul care inaugurează în mod tradiţional Caravana Gaudeamuş iniţiată şi organizată de Radio România, a deschis într-o manieră de excepţie seria din 2016 a celor mai îndrăgite târguri de carte din ţara noastră.

Deschiderea oficială a târgului, organizat de Radio România – Centrul Cultural Media Radio România şi Radio România Oltenia Craiova, lider de audienţă în zonă, a fost precedată de o spectaculoasă manifestare de stradă: peste 2.500 de persoane, reunite într-un uriaş lanţ uman, şi-au înmânat o carte simbol care a străbătut astfel traseul dintre Radio România Oltenia Craiova şi Teatrul Naţional Marin Sorescu, gazda târgului, într-un gest de solidaritate şi implicare fără precedent. La eveniment au participat peste 1.600 de elevi şi cadre didactice, coordonaţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.

După ce gongul final a bătut la Craiova, cartea-simbol a părăsit Cetatea Băniei şi a plecat în inima Transilvaniei, pentru următoarea destinaţie a Caravanei Gaudeamus. În cadrul festivităţii de decernare a premiilor acestei ediţiei, echipa Radio România Oltenia Craiova a predat ştafeta colegilor noştri de la Radio România Cluj, gazda următorului Târg Gaudeamus. Drumul Cărţii continuă.

Bilanţul ediţiei (a 15-a la Craiova şi numărul 91 în seria Gaudeamus), care s-a derulat în intervalul 24 – 28 februarie, aduce cifre record:

– peste 14.800 de vizitatori;

– mai mult de 2.500 de persoane au participat la un singur eveniment organizat la un târg din Caravana Gaudeamus;

– 64 de expozanţi reuniţi în 40 de standuri;

– 91 de evenimente culturale;

– o suprafaţă de peste 330 mp de standuri.

Acest palmares a fost completat în cel mai fericit mod de un program coerent şi interactiv de manifestări conexe, care au antrenat deopotrivă organizatorul, expozanţii şi vizitatorii, şi, în premieră în 2016, şi iubitorii cărţii care au ales să participe la concursuri, să ne urmărească şi să fie alături de noi online, în special prin intermediul reţelelor de socializare.

Premiile Târgului Gaudeamus Craiova 2016, decernate în cadrul festivităţii care a avut loc duminică, 28 februarie, sunt următoarele:

– Trofeul Gaudeamus: locul 3 – Editura Corinţ locul 2 – Editura Nemira şi locul 1 – Editura Humanitas. Trofeele Gaudeamus au fost acordate expozanţilor urmare a votului publicului;

– Cea mai râvnită carte a târgului: volumul Solenoid de Mircea Cărtărescu, Editura Humanitas;

– Trofeul Presei a revenit cotidianului Cuvântul Libertăţii – secţiunea publicaţii şi postului Oltenia 3 TV Craiova – secţiunea TV; trofeul pentru secţiunea radio nu a fost acordaţ întrucât cele mai numeroase voturi au fost acordate posturilor Radio România, care nu au intrat în competiţie, dat fiind statutul de organizator al instituţiei.

– Premiul Educaţia, oferit de către organizatori uneia dintre instituţiile de învăţământ participante, a revenit Editurii Universitaria – Universitatea din Craiova.

– Premiul Miss Lectura a fost câştigat de domnişoara Monica Duică, studentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. Premiul constă într-o ţinută vestimentară oferită de Casa de Modă Ilinca.

Preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus Craiova 2016 a fost domnul Gabriel Coşoveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova.

Următoarea etapă a Caravanei Gaudeamus 2016 este Târgul Gaudeamus Cluj-Napoca, eveniment care va avea loc în perioada 20 – 24 aprilie, în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Unirii.

Târgul Gaudeamus Craiova – un eveniment Radio România

Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale şi Vodafone România.

Parteneri: Automobile Dacia, Casa de Modă Ilinca, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, Lions Club Craiova, Rotary Club Craiova, Hotel Parc.

Parteneri media: mediaTRUSŢ Cuvântul Libertăţii.

Detalii suplimentare privind această ediţie a Târgului Gaudeamus Craiova, pe www.gaudeamus.ro sau adresându-vă Secretariatului Gaudeamus. Persoane de contact: Mara Alecu (tel. 0743.123.700, e-mail mara@gaudeamus.ro) şi Ioana Lădaru (0742.107.583, e-mail ioanaladaru@yahoo.com).

Serviciul  Comunicare

Regizorul Toma Enache se întoarce la Reșița cu premiera filmului „Enescu, jupuit de viu’’
Evenimente luni, 18 noiembrie 2024, 13:23

Regizorul Toma Enache se întoarce la Reșița cu premiera filmului „Enescu, jupuit de viu’’

După ce ne-a adus ’’Viața e vis’’ pe scena Teatrului de Vest, regizorul Toma Enache ni-l aduce pe George Enescu la Reșița. Prima...

Regizorul Toma Enache se întoarce la Reșița cu premiera filmului „Enescu, jupuit de viu’’
Târgul de Crăciun din Arad
Evenimente duminică, 17 noiembrie 2024, 09:00

Târgul de Crăciun din Arad

Târgul de Crăciun din Arad se va deschide în 15 noiembrie. Acesta va fi deschis până la începutul lunii ianuarie. Târgul de Crăciun din Arad,...

Târgul de Crăciun din Arad
Maratonul Straja 2024 – o sărbătoare a sportului și prieteniei!
Evenimente sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 18:24

Maratonul Straja 2024 – o sărbătoare a sportului și prieteniei!

Stațiunea montană Straja din județul Hunedoara a găzduit, la mijloc de noiembrie, o adevărată sărbătoare a sportului și prieteniei –...

Maratonul Straja 2024 – o sărbătoare a sportului și prieteniei!
Teatrul de Vest ridică cortina pentru povești cu premiera spectacolului Poveste dintr-o iarnă
Evenimente sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 12:58

Teatrul de Vest ridică cortina pentru povești cu premiera spectacolului Poveste dintr-o iarnă

Teatrul de Vest ridică cortina pentru povești, duminică, 17 noiembrie, ora 11.00, cu premiera spectacolului Poveste dintr-o iarnă! În această...

Teatrul de Vest ridică cortina pentru povești cu premiera spectacolului Poveste dintr-o iarnă
Evenimente joi, 14 noiembrie 2024, 20:43

Tot adevărul despre droguri chiar de la foştii consumatori

Tinerii trebuie să cunoască tot adevărul despre droguri chiar de la foştii consumatori. Ei trebuie să cunoască şi nota de plată, a spus...

Tot adevărul despre droguri chiar de la foştii consumatori
Evenimente joi, 14 noiembrie 2024, 07:55

Maraton Straja 2024, eveniment de alergare montană cu participare internațională

Stațiunea Straja va găzdui în această săptămână o nouă ediție a Maratonului Straja – Cursa Prieteniei. Ediția a 5-a oferă o nouă...

Maraton Straja 2024, eveniment de alergare montană cu participare internațională
Evenimente miercuri, 13 noiembrie 2024, 16:28

Salonul Industriei Ușoare la Timișoara

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează a treia ediție de toamnă a SALONULUI INDUSTRIEI UȘOARE în perioada 13 – 17...

Salonul Industriei Ușoare la Timișoara
Evenimente miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:43

Istoria comunicaţiilor şi evoluţia curieratului din Poşta Română, în expoziţie, la Bastionul Therezia 

Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii al Academiei Române a vernisat, marţi, în Bastionul Therezia din Timişoara, o...

Istoria comunicaţiilor şi evoluţia curieratului din Poşta Română, în expoziţie, la Bastionul Therezia