Drumurile din Caraş-Severin sub protecția legii!
Articol editat de Mirabela Afronie, 17 februarie 2016, 12:18
Carașul e un județ mare, întins, cu multiple forme de relief, iar drumurile județene leagă, sau cel puțin ar trebui să o facă, toate localitățile între ele. Cu peste 550 de km de drum național și aproape 1400 de km de drum județean și comunal, infrastructura rutieră reușește să asigure teoretic, accesul în fiecare comună, în fiecare sat, în fiece cătun. Spun teoretic pentru că una e să spui că ai legături rutiere, frumos desenate pe o hartă, în birou și alta e să constați că există drumuri comunale, dar mai ales drumuri județene impracticabile, sau ce pot fi străbătute doar de mașini de teren.
Cum ajung ambulanțele, ori pompierii; cum sunt transportați elevii la și de la școală; cum se face aprovizionarea cu alimente? Sunt întrebări la care autoritățile nu răspund, sau dacă sunt strânse cu ușa, promit marea cu sarea. O fac de 4 ani; o fac de 8, de 12, de 26 de ani promit, de regulă în campaniile electorale. De făcut mai puțin, acuzând lipsa de fonduri, prioritățile, condițiile geografice. E drept că mai și făcut câte ceva; puțin și prost. Au cârpit, au reparat, au cheltuit cât au avut. Lucruri făcute de mântuială, care au ținut până la prima ploaie sau până la primul îngheț. A răspuns cineva pentru toate acestea? NU. A plătit cineva pentru ele? Din nou NU.
Avem de mai bine de două luni un nou director la Patrimoniu; un director scump, scump la vedere și mai scump la vorbă. Un director precum Fata Morgana, greu de zărit până și de subordonați. Un nou director, care se împarte între problemele curente ale instituției, relațiile personale care ar trebui să intre în vizorul autorităților judiciare și afacerile personale, care implică multe drumuri pe Muntele Mic. Un om foarte ocupat, care își face timp pentru toate, mai puțin pentru drumurile județene. Un om care ocupă un scaun important în instituția care se numește Consiliul Județean Caraș-Severin, adus cu mari sacrificii tocmai de la Mediu.
Până se hotărăște domnia sa care sunt prioritățile instituției în materie de drumuri, vin eu cu o soluție ieftină, practică, și foarte ușor de implementat: introducem toată rețeaua de drumuri comunale și județene în situl Natura 2000. În acest fel nimeni nu va mai avea voie să intervină pe ele, încurajăm turismul de aventură și nu mai cheltuim banii județelui pe reparații care vor ține până la prima ploaie sau până la primul îngheț. Problema ar putea fi rezolvată repede, pentru că doamna director vine de la mediu și cunoaște toate chichițele legislative pentru obținerea acestui deziderat.
E rușinos pentru noi ca națiune, e rușinos pentru ei ca oameni politici. E rușinos pentru ei, dar e dureros pentru noi care trebuie să circulăm pe aceste drumuri. Și în tot acest timp, nimeni, dar absolut nimeni dintre persoanele care ar trebui să răspundă pentru starea drumurilor din Caraș-Severin, nu răspund nici măcar la un telefon. Rușine e un cuvînt prea blând pentru domniile lor.
Dan Agache
Sursă foto: vesttv-resita.ro