Cum să ne distrugem ţara (curs intensiv)
Articol editat de Valentina Adam, 15 februarie 2016, 10:52
Pentru că ne tot uităm neputincioşi la ei şi nu putem reacţiona pentru că nici statul – principalul administrator, nu a făcut-o, vă propun să intrăm şi noi în afaceri şi să mai prăduim ce a mai rămas. Nu mai sunt prea multe. Şi totuşi….
Exemplu de afacere de succes: Se ia una bucată investitor cu mult tupeu; se mai ia una bucată râu de munte, fără prea mult potenţial energetic, dar de o bogăţie naturală nepreţuită; se accesează fonduri europene pentru două microhidrocentrale, (că doar n-o fi prost să folosească banii lui); se întocmeşte un raport de mediu, plătit chiar de către firma lui şi executat de un ins cu dosare penale pentru fapte de corupţie, pe care Agenţia pentru Protecţia Mediului îl ia de bun şi … gata afacerea.
Un proiect de amplasare a două microhidrocentrale pe râul Nera, în amonte, e gata-gata să fie pus în practică. Şantier în rezervaţie naturală, drum prin pădure, copaci defrişaţi, frumuseţe naturală distrusă, peşti morţi, turişti alungaţi. O reţetă perfectă pentru un buzunar plin.
Nera este singurul râu din țară care mai deține un sector de râu cu stare ecologică foarte bună, şi nu o spun eu, o afirmă chiar cei de la Apele Române. Mai contează cînd e vorba de gologani mulţi şi uşor de obţinut? Probabil deviza celor care vor să le construiască, microhidrocentralele, este “După mine potopul”. Cu siguranţă aşa va fi…
Nu se ţine cont de procedura de infrigement declanşată asupra României, tocmai din cauza aceluiaşi afacerist, că om de afaceri e prea mult spus. Se ignoră total faptul că Nera, mai exact cursul său superior, împreună cu pădurile virgine din bazin, reprezintă o zonă de sălbaticie cu valoare conservativă enormă, iar Comisia Europeană recunoaște valoarea zonelor de sălbăticie în vederea atingerii obiectivelor Directivelor Păsări și Habitate.
Care e câştigul? Substanţial. Pe de o parte investiţia e pe bani europeni; după finalizare, energia electrică e livrată în sistemul energetic naţional care nu prea mai are ce face cu ea; pentru această energie, pe lângă plată, se achită şi contravaloarea certificatelor verzi, care sunt substanţiale.
România a atins încă de acum doi ani obiectivul impus de Uniunea Europeană, de a produce 20% energie verde din totalul energetic al ţării. Cu toate acestea, băieţii deştepţi, continuă astfel de proiecte care nu produc decât dezastru natural, îmbogăţire rapidă pentru unii şi din păcate o distrugere a frumuseţilor naturale ale Banatului Montan.
Acesta a fost un prim curs intensiv din seria „Cum să ne distrugem ţara”; vor urma şi altele!
Sursă foto: voceastrazii.com