Știu când, știu unde, dar nu știu…cu cine!
Gata, executivul a decis: alegerile locale se vor desfăşura într-un singur tur, la începutul verii; mai exact în 5 iunie. Atâta doar că în acest an, spre deosebire de alegerile locale de acum 4 ani, costurile vor fi de trei ori mai mari.
Adică stați puțin că nu am înțeles bine: un singur tur, dar de trei ori mai scump? Păi atunci de ce nu am rămas la două tururi? Măcar din considerente financiare. Ei, acum și eu, guvernul preia la plată o serie de cheltuieli care erau asigurate anterior de către Consiliile Locale; acum le plătește statul. Suma exactă ce va fi scoasă la bătaie pentru ca noi să avem aleși locali, este de peste 350 de milioane de lei.
Dacă socotim că numărul total al populației e undeva la 19 milioane de români, costul suportat de fiecare dintre noi e de aproape un pol, adică puțin mai puțin de 20 de lei. Dar nu știm dacă socoteala e reală, pentru că nu știe nimeni câți suntem! Știm doar că avem undeva la 6 milioane de salariați și cam tot atâția pensionari. Dacă refacem calculul, obținem un pol jumate de căciulă de alegător, adică vreo 30 de lei. Dacă ne uităm în statistici și numărăm persoanele care vin la vot, suma se dublează cel puțin.
Asta e, unde-i lege nu-i tocmeală; atâta face, atâta plătim. Ce obținem de banii ăștia? Ei, aici e cu totul altă mâncare de pește. În primul rând circ; circ pe bani. Parcă-i văd de pe acum pe miile de candidați la scaunele de consilieri locali și la fotoliile de primar cum se vor bălăcări ca la ușa cortului, cum vor arunca ei cu noroi și excremente unii în alții, doar, doar, îi va vedea electoratul cât sunt ei de frumoși și de competenți. Se va merge probabil, pe aceași metodă: tu nu ai făcut aia și aia, tu ai cheltuit banii aiurea, tu așa, tu pe dincolo.
Românul va sta prostit și se va uita în gura lor, așteptând o promisiune, un proiect palpabil, o vorbă acolo, de care să se agațe în alegerea candidatului. Cred că nu o vor auzi. Iar dacă se va întâmpla asta, atunci vorba respectivă nu va fi pusă în practică. Motive sunt destule: am avut consiliu local potrivnic, nu am avut bani, proiectul nu a fost aprobat, au fost alte priorități generate de greaua moștenire….
Atât de cunoscute și dacă-mi permiteți, atât de fumate sunt astfel de scuze, încât au devenit penibile. Ne vom uita la ei ca la Sfintele Moaște, vom da aprobator din cap și vom pune ștampila pe unul sau pe altul, sau pe mai mulți ori pe niciunul, însă unii se vor înscăuna imediat după alegeri; că ne place sau nu ne place, pentru următorii 4 ani, teoretic, vom avea aleși locali, primari și consilieri județeni. Mai buni, ori mai puțini buni, depinde doar de noi. Spun teoretic, pentru că nu se știe cât vor rezista.
Problema mea e alta: executivul a decis data alegerilor, deci teoretic știu când, adică în 5 iunie. Secțiile de votare sunt cam aceleași, deci știu și unde. Problema e că nu știu acum și probabil nici atunci….cu cine!
Articol editat de Valentina Adam, 11 februarie 2016, 10:09 / actualizat: 11 februarie 2016, 14:18
Dan Agache
sursa foto: cuvintecelebre.ro