Un tur, două tururi…!
foto radiocluj.ro
Articol editat de Mirabela Afronie, 26 ianuarie 2016, 13:31 / actualizat: 26 ianuarie 2016, 14:48
Nu foarte recent, politicienii mari, adică parlamentarii celor două partide mai serioase din România PSD și PNL, au votat de comun acord alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin. Credința lor era aceea că astfel, descurajează accesul partidelor mai mici și își vor împărți pe din două ciolanul localelor. Spun era, pentru că mai nou, liberalii și-au refăcut calculele, au văzut că dă cu virgulă și țipă acum larma că vor alegeri din două tururi. O fi democratic, n-o fi? Nu știu, dar cu siguranță nu asta îi interesează pe ei; obiectivul lor: cât mai multe scaune în față, în primul rând, la păpat cărniţă de pe ciolanul democratic al bugetului de stat.
De stat mai stau și eu așa și mă uit lung la ei, întrebându-mă: oare chiar așa de prost arăt, pe cât mă consideră ei? Păi cine să-i mai creadă când vorbesc de democrație; cine îi mai ascultă când scot la înaintare binele public, statul de drept, interesul național, sau alte formule din acestea menite să ia fața omului de rând, cu vot cu tot. Poate alți, că eu unul nu. Păi cum e democratic domnilor? Cum scrie la democrație, sau cum vă pică vouă bine?
PNL-ul, prin vocea copreședintei Alina Gorghiu, vrea ca tehnocratul Cioloș, să de o ordonanță de urgență să schimbe regulile votate de politicieni. Ba chiar și mai marele ales, Iohannis o dă la-ntors, după ce chiar domnia sa a promulgat respectiva lege cu un singur tur. PSD-ul rămâne ferm pe poziție, în condițiile în care numărul de primari este net superior liberalilor, iar o astfel de învoială nu face altceva decât să le ridice mingea la fileu: un singur tur, mai mulți primari.
Nu știu care va fi rezultatul final al luptei politice, care se desfășoară nu pentru o cauză, o idee, sau pentru binele națiuni. Ei aș, lupta se dă pe ciolan și împărțirea lui în bucăți cât mai egale cu interesul propriu. Cât despre interesul cetățeanului….Cine să mai aibă timp și pentru el. Acesta pare a se mulțumi deocamdată cu vorbele lui Platon: “ Una dintre pedepsele pentru refuzul de a participa la viața politică, e aceea că vei ajunge să fi condus de inferiorii tăi”.
Quad erat demonstrandum, sau mai pe românește, ceea ce trebuia demonstrat!
Dan Agache
foto radiocluj.ro