România și spațiul Schengen
Articol editat de Mirabela Afronie, 22 ianuarie 2016, 12:53
Generații de-a rândul de politicieni au vorbit despre aderarea României la Spațiul Schengen. Acest lucru ar fi permis cetățenilor țării, o circulație într-un spațiu european fără frontiere, fără vize, fără bariere. Uniunea a solicitat securizarea frontierelor externe, lucru pentru care România a cheltuit o jumătate de miliard de euro; Uniunea a cerut o combatere mai eficientă a corupției, iar DNA-ul s-a conformat; Uniunea a cerut ba una, ba alta, România a spus DA și a acționat în consecință, doar din dorința de a intra în acest mult râvnit spațiu Schengen.
Când să spunem și noi Doamne ajută, am îndeplinit toate criteriile impuse, sau mă rog solicitate de Uniunea Europeană, când să ne pregătim să fim primiți în acest spațiu, în treacăt fie spus, șampania e deja pusă la rece pentru acest eveniment, Uniunea, sau mă rog o parte a țărilor Uniunii Europene, pun la îndoială eficiența unui astfel de spațiu de liberă circulație, denunță ideea și introduc controale stricte la frontierele interne. Motivul – valul de imigranți din țările arabe.
În toată această nebunie, noi, sau mai bine zis clasa noastră politică, afirmă tare și răspicat: “Ce dacă se desființează, noi vrem să aderăm”. Sincer, prostie mai mare nu am auzit. De fapt am auzit și din păcate am și văzut prostii la fel de mari, dacă nu mai mari, din partea clasei politice.
„Mă bucur să constat că cetățenii României cred cu tărie în proiectul european. Ca președinte trebuie să spun, totuși, cu sinceritate, că aștept de la UE funcționarea mecanismelor europene. Îmi doresc de la Uniunea Europeană mai multă coerență, viziune și strategie”, a afirmat ieri președintele Iohannis.
Nu știu sincer care dintre noi, cetățenii României s-au dus cu jalba în proțap la președinte să-i confirme că vrem în Schengen, în timp ce țările europene se retrag. Eu unul nu am fost. Dumneavoastră nu. Și atunci cine?
Dan Agache