[AUDIO] Protestele lemnarilor români la Reşiţa, continuă. Nemulţumirile se vor face auzite la Bucureşti
Articol editat de Gerhard Chwoika, 24 ianuarie 2016, 09:05 / actualizat: 24 ianuarie 2016, 12:23
Vă reamintim că, la sfârşitul anului trecut peste 100 de operatori economici din toată ţara şi-au exprimat nemulţumirile faţă de preţul de achiziţie prea mare, stabilit de Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin printr-un protest spontan izbucnit la sediul instituţiei din Reşiţa. Deşi majoritatea au achitat tarifele şi garanţiile necesare participării la licitaţie, niciun operator economic nu s-a mai prezentat la şedinţa deschisă.
Potrivit lui Dan Câmpan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei silvice, preţul de pornire a fost de 142 de lei pe metru cub pentru volumul de 409 mii de metri cubi de masă lemnoasă pe picior, reprezentând posibilitatea anului 2016.
Din cauza neînţelegerilor iscate, licitaţia din data de 20 decembrie 2015 reprogramată pentru astăzi a adunat la Reşiţa aproximativ 90 de operatori economici din Alba, Hunedoara, Mehedinţi, Timiş şi Caraş-Severin. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Forestierilor din România – partea de Vest, Mihai Onescu, faţă de licitaţia anterioară, RNP Romsilva nu a modificat nimic în condiţiile de participare, privind preţurile de licitare şi caietul de sarcini, fapt care le va îndrepta paşii către Bucureşti, pentru a-şi exprima luni, 25 ianuarie, nemulţumirile în faţa Guvernului.
„Principalul factor pentru care nu am participat la licitaţie a fost preţul de pornire a masei lemnoase foarte mare, nesustenabil. Preţurile pe pieţele europene, mondiale sunt în scădere, iar cele practicate de RNP Romsilva nu pot fi susţinute de agenţii economici. Preţurile au fost menţinute ca data trecută (n.r. luna decembrie 2015), contractul şi caietul de sarcini sunt aceleaşi, cu condiţii extrem de dezavantajoase pentru noi…”, spune Mihai Onescu.
Contactat şeful Direcţiei silvice judeţene, Ştefan Stănescu, spune că preţurile de pornire a licitaţiei, privind posibilitatea anului 2016, nu sunt stabilite de instituţia pe care o conduce ci printr-un ordin al directorului general al RNP Romsilva, Adam Crăciunescu, fapt care atrage după sine nemulţumirile operatorilor economici din industria lemnului:
„Preţurile acestea nu le stabileşte Direcţia silvică, ci Regia Naţională a Pădurilor, dar nu pot fi date jos decât printr-o hotărâre de Guvern”, subliniază Ştefan Stănescu.
Operatorii economici veniţi, în număr mare la Reşiţa, au hotărât ca nici astăzi să nu se prezinte la licitaţia organizată.
(Hardy Cvoica)