Locuri de veci rezervate telefonic!
Articol editat de Mirabela Afronie, 14 ianuarie 2016, 09:38
Una dintre principalele cauze generatoare de accidente în România, pe lângă alcool, o reprezintă neatenţia la volan. Ştiţi cum e: te mai uiţi după o blondă, îţi mai dai cu puţin fard, mai povesteşti ceva cu pasagerul din spate, sau pur şi simplu pui mâna pe telefon şi scrii mesaje ori şi mai rău suni şi vorbeşti. Ei lasă că nu mi se întâmplă mie nimic; am atenţia distributivă.
Faptul că ai vorbit de atâtea ori la telefon în timp ce şofai şi nu s-a întâmplat nimic, nu înseamnă că eşti asul așilor la volan, ci pur şi simplu ai avut noroc; cu carul. Un alt proverb românesc spune că ulciorul nu merge de multe ori, la apă. Odată şi-odată, tot crapă. La fel se poate spune şi despre participanţii la trafic ce nu au altceva mai bun de făcut la volan, decât să răspundă la telefon sau să sune chiar ei pe te miri cine.
O dată, de două ori, de nouă ori, până când, într-o zi… Într-o zi s-ar putea să fie ultimul telefon. E drept că e stipulat foarte clar în legislaţie că nu ai voie aşa ceva; te poţi trezi cu o amendă, care nu e deloc mică, cu mai multe puncte de penalizare, sau chiar cu un incident. Dacă ar fi doar un incident, mai treacă meargă, dar atât de multe victime a făcut combinaţia asta letală telefon – volan, încât sunt mii de decese în România; anual.
Spuneam că există lege, care lege ar trebui aplicată şi ea de nenea cu caschetă, atâta doar că……Atâta doar că am întâlnit mulţi poliţişti de la circulaţie chiar, în maşina poliţiei, care ghiciţi ce făceau; exact, vorbeau la telefon în timp ce conduceau. Aaaa, păi la ei nu se pune, pentru că ei… pentru că ei sunt legea.
Păi de la celebrul soldat de plumb, un individ care lucra la serviciul circulaţie în Reşiţa, cu ceva ani în urmă, care a încălcat o regulă de circulaţie şi şi-a tăiat singur chitanţa de amendă, nu prea am mai auzit ca poliţiştii de la rutieră să fie amendaţi de colegii lor. Deh, ştiţi cum se spune: Corb la corb nu-şi scoate ochii şi nici nu-şi dau amendă.
Atâta doar că vorbitul la telefon în timp ce conduceţi maşina reprezintă un real pericol. Dacă aţi fi pasagerul unui autobuz care circulă cu viteză foarte mare şi şoferul s-ar apuca el să vorbească la telefon, cum aţi reacţiona?
Dacă sunteţi în trafic şi vreţi să vorbiţi la telefon, vă recomand să sunaţi mai întâi la linia rece, că tot se vorbește de linia fierbinte. Sunaţi la linia rece şi faceţi rezervări telefonice la locuri de veci; veţi fi servit cu prioritate şi din păcate în cel mai scurt timp; şi-ar fi păcat.
Dan Agache
Foto : insurance2me.info