[VIDEO] Unic în România: Spitalul de jucării
Articol editat de Valentina Adam, 9 ianuarie 2016, 11:56
Singurul Spital de Jucării din București a tratat deja peste 20 de tone de „pacienți”. Jucăriile care ajung să fie tratate la Spitalul de Jucării sunt curățate, dezinfectate și reparate, iar mai apoi ajung să bucure copiii care se află în centrele de îngrijire ale Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB).
Din martie 2013 la Spitalul de Jucării din București au ajuns peste 30 de tone de jucării, din care 20 de tone au fost reparate și au fost redistribuite altor copii. Jucăriile deosebite care nu pot fi reparate devin exponate în primul Muzeu al Jucăriilor din București, iar ceea ce nu se mai poate repara și nici nu reprezintă interes pentru muzeu se dezansamblează în funcție de material și se trimite către operatorii de salubritate.
„Proiectul a apărut din necesitatea de a repara jucăriile centrelor de îngrijire și educație timpurie pentru copii cu vârsta între 0-3 ani aflate în subordinea DGASMB. Copiii fiind foarte mici, jucăriile se strică foarte repede și, deoarece jucăriile sunt obiecte de inventar, a trebuit să găsim o modalitate de a repara acele jucării pentru că nu avem cum să le aruncăm și să cumpărăm altele”, povestește Iuliana Loredana Ghiță, Director Coordonare Asistenţă Socială.
„Costurile acestui proiect au fost aproape zero. DGASMB a folosit în mare parte resursele disponibile deja. Jucăriile au fost la curățate la spălătoria socială din complexul OMINIS și pentru depozitare s-au folosit spațiile noastre. De exemplu, primele operații asupra jucăriilor s-au efectuat într-o sală de ședințe de la sediul direcției. De multe ori am venit cu ața noastră de acasă, cu lipiciul de acasă etc. Spitalul de Jucării a fost și rămâne un proiect de suflet. Persoanele s-au implicat din plăcere pentru că a fost o idee mai „altfel””, afirmă Iuliana Ghiță.
Jucăriile reparate la Spitalul de Jucării ajung la creșele aflate în subordinea DGASMS, dar și la copiii din familiile în care părinții nu-și pot permite să cumpere jucării pentru că au o situație materială precară. „Chiar și o jucărie poate însemna foarte mult pentru cei care beneficiază de ajutoare sau mănâncă la cantinele sociale. Însă jucăriile reparate în spital ajung și la alți copii, în funcție de cererile primite de la asociații de profil”, spune Iuliana Loredana Ghiță.
Ca orice spital „serios și respectabil”, Spitalul de Jucării are program non-stop atât la sediul Direcției de pe Strada Foișorului nr. 56-58, cât și la Muzeul de Jucării care se află pe Calea Șerban Vodă nr. 48.