RETROSPECTIVA SPORTIVĂ 2015: Horia Tecău a câştigat primul titlu de Grand Slam din carieră, la Wimbledon
Articol editat de Radio Resita, 2 ianuarie 2016, 12:05
Pe timpul verii, veştile care au venit dinspre clubul de fotbal Metalul Reşiţa nu au fost deloc bune. Acţionarul majoritar Cătălin Rufă nu s-a mai bucurat de susţinerea municipalităţii. Consiliul Local a înjumătăţit banii care mergeau către gruparea din Valea Domanului: din contractul de 100 de mii de lei au rămas doar 50 de mii. Cu toate acestea Metalul a continuat în Liga a doua. La debutul noii ediţii, primul antrenor al rosso-nerrilor a fost Marian Pană, care a rămas în Valea Domanului patru etape, până spre sfârşitul lunii septembrie. Tot în această perioadă, principalul acţionar a cerut intrarea în insolvenţă.
La Caransebeş nimic nu anunţa dezastrul la care s-a ajuns pe final de an. Divizionara secundă FC Caransebeş a început pregătirea noului sezon cu Alin Artimon pe banca tehnică. Acesta a plecat înainte de începerea campionatului. A fost schimbat staff-ul tehnic şi adus un nou tehnician, italianul Giovanni Pisano, care a rămas până în noiembrie. Cu amănunte vom reveni în ultima parte a retrospectivei.
O altă veste tristă pentru sportul din Caraş-Severin a fost anularea etapei de viteză în coastă de la Reşiţa, din cadrul Campionatului Naţional. Competiţia urma să se desfăşoare pe tradiţionalul trase din Valea Domanului. Consiliul Federal a decis anularea la solicitarea organizatorului, clubul ACM Reșița. Mai mult, multiplul campion naţional Lucien Hora s-a retras din campionat.
Echipa masculină de handbal HC Adrian Petrea a abordat primul sezon în Liga Naţională cu un lot format din 23 de jucători. Adrian Petrea a rămas doar antrenor principal, ajutat de secundul Eremia Pârâianu, iar portarii sunt pregătiţi de Cristian Ionescu.
HCM Constanţa este istorie pentru sportul românesc, însă handbalul continuă să trăiască la malul mării. Jucătorii care au cucerit zeci de trofee la fosta campioană a României au înfiinţat o nouă echipă, HC Dobrogea Sud Constanţa.
Voleibalistele de la Universitatea Reșița au devenit campioane naționale la volei pe plajă. Echipa formată din Adriana Melniciuc și Sorina Buz, care a reprezentat clubul CS Universitatea Reșița, a obținut medalia de aur, în întrecerile de la Timişoara.
Tot municipiul de pe Bega a găzduit Campionatul Balcanic Under 20. Echipa formată din timişorenii Lucian Bădiceanu şi Marius Roşu, a cucerit titlul balcanic, iar în competiţia fetelor, timişorencele Adriana Melniciuc şi Adelina Ungureanu au obţinut medalia de bronz.
Atletul Ionuţ Betej de la CS Universitatea Reşiţa a obţinut medalia de argint la 3.000 de metri obstacole la Campionatele Naţinale de seniori şi tineret de la Piteşti. În proba de 20 de km marş, Marius Cocioran a devenit campion naţional, iar Florin Ştirbu a cucerit argintul. Echipa clubuluji reşiţean a devenit campioană naţională.
Luptătorul reșițean Andrei Franț, de la Clubul Sportiv Municipal, a cucerit medalia de argint, la categoria 86 kg, la Internaționalele României, desfășurate în iulie. De asemenea, reşiţeanca Alina Vuc, legitimată la Steaua, a obţinut locul 2 la categoria 48 kg.
ASA Tg. Mureş a câştigat în premieră Supercupei României la fotbal, la începtul lunii iulie, după ce învins-o pe Steaua cu 1-0. Deşi a pierdut a doua Supercupă consecutivă, Steaua deţine în continuare recordul de trofee în competiţie, şase.
În iulie, România s-a aflat pe locul 8 în lume, în clasamentul FIFA. Reprezentativa noastră a urcat patru poziţii faţă de luna precedentă. A fost cea mai bună clasare a României din ultimii 15 ani.
Horia Tecău a câştigat primul titlu de Grand Slam din carieră în luna iulie. Împreună cu olandezul Jean-Julien Rojer a câştigat finala probei masculine de dublu de la Wimbledon. Cei doi au învins în finală cuplul Jamie Murray (Marea Britanie)/John Peers (Australia). Tecău este primul roman, după Ilie Năstase, în 42 de ani, care câştigă trofeul la dublu masculin, la Wimbledon.
sursa foto: digisport.ro
(Adina Niţă)