RETROSPECTIVĂ 2015: Criza refugiaților – Măsuri fără precedent la graniță în septembrie
Articol editat de Mirabela Afronie, 2 ianuarie 2016, 12:00
Din septembrie, parcările publice din Reşiţa sunt din nou cu plată. După numeroase procese cu operatorul privat care a câştigat în urmă cu câţiva ani licitaţia, primăria a fost nevoită să se conformeze. Drept urmare, municipalitatea a predat firmei aproximativ 650 de locuri de parcare, aflate în cele mai tranzitate zone.
Și tot din septembrie a devenit obligatoriu cardul de sănătate, asta deși mii de documente se aflau încă în arhivele Casei de Asigurări de Sănătate din Caraş-Severin.
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Caraş-Severin a amendat cu 7.000 de lei operatorul de apă şi canal, AquaCaraş, ca urmare a situaţiei din august când nu a fost respectat orarul de sistare a apei potabile în municipiul Caransebeş şi nici parametri de calitate.
Înainte de începerea școlii, una din trei unităţi de învăţământ din Caraş-Severin nu avea autorizaţie sanitară de funcţionare ca urmare a lipsei apei curente, grupurilor sanitare necorespunzătoare, sălilor de clasă neigienizate.
Universitatea de Vest din Timişoara anunța în septembrie posibilitatea preluării prin fuziune a Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa. Demersul agreat şi de Ministerul Educaţiei nu a fost nici până acum finalizat.
La graniţa României au fost luate măsuri fără precedent. Sute de forţe de ordine au fost mobilizate la Beba Veche, în Timiş, la frontiera cu Ungaria şi Serbia, după ce maghiarii au anunţat că vor să ridice un gard antimigrație şi în dreptul ţării noastre. Graniţa a fost monitorizată şi din aer, cu elicoptere. Totodată, autorităţile române au montat sute de corturi în zonă în contexul crizei imigranţilor. Deși inițial a fost vorba de un exerciţiu de testare a capacităţii de răspuns, dar taberele au rămas pe loc până nu demult.
La iniţiativa Radio România Reşiţa, Teatrul de Vară din Reşiţa a fost ecologizat de Ziua Mondială a Curăţeniei,. Postul public a sesizat autorităţile după ce într-una din încăperile clădiri care este dezafectată de câţiva ani a fost găsită o persoană decedată, printre deşeuri şi moloz.
În septembrie semnalam că o cantitate impresionantă de material lemnos de esenţă fag – 1.000 de metri cubi – a fost tăiată ilegal din fondul forestier al primăriei Iablaniţa. Inspectorii silvici au constatat lipsa lemnelor de pe o suprafaţă de aproximativ 70 de hectare, extragerea fiind efectuată într-un timp îndelungat.
Prima lună de toamnă a fost cu emoții pentru preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, şi vicepreşedintele Ionesie Ghiorghioni. Au avut loc audieri maraton în cele două dosare în care sunt implicați, dosarul alegerilor prezidenţiale din 2014, dar și în cel de luare de mită