Gheorghe Marinescu – autorul primului tratat ştiinţific de neurologie din lume
Articol editat de Mirabela Afronie, 7 decembrie 2015, 06:09
Profesorul Gheorghe Marinescu a fost printre primii medici din lume care a aplicat metode histochimice și electrofiziologice în cercetarea științifică a domeniului. De asemenea, el a fost şi autorul primului tratat ştiinţific de neurologie din lume.
Neurologia este o ramură specială a medicinii care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor sistemului nervos.
Inainte de a face o incursiune in bogata sa activitate, ar fi interesant de precizat cateva trasaturi definitorii ale personalitatii sale.
Gh. Marinescu aparea prietenilor lui ca un sfinx, enigmatic, tacut si impresionant prin trasaturile fetei. Insa cei care ii castigau increderea descopereau un om cald, comunicativ, spiritual si simpatic prin ironia ce il caracteriza.
Orfan de tata, Marinescu este indrumat, la insistentele mamei, sa devina preot, pentru ca mijloacele de subzistenta ale familiei erau precare. S-a inscris la seminar, unde a dobandit o tinuta morala aleasa. Dar pe baza valentelor evidente catre lumea stiintelor exacte, a firii sale introspective si a talentului evident urmeaza Scoala Politehnica si mai apoi cursurile Facultatii de Medicina, avandu-l ca profesor pe Victor Babes.
Pentru aprofundarea cunostintelor, studiaza timp de opt ani in strainatate. Se cuvine deci facuta precizarea ca si-a inceput studiile la Bucuresti pentru ca perfectionarea sa o efectueze la Paris alaturi de cei mai reputati savanti ai vremii.
S-a dedicat studiului in laborator timp de patru decenii, cerceteaza virusul poliomielitic, virusul hepatic si asa numita spirocheta lui Schaudin.
Mai multe pe EU aleg Romania.