Revoltător! O tânără din România secolului XXI condamnată la moarte de religie
Articol editat de Gerhard Chwoika, 13 noiembrie 2015, 20:30
Poliţiştii fac cercetări pentru omor în cazul tinerei de 20 de ani, din Suceava, care s-a stins după ce părinţii săi, adepţi ai cultului ”Martorii lui Iehova”, nu au fost de acord să i se facă o transfuzie de sânge.
La rândul ei, la 18 ani, fata şi-a exprimat acordul, în scris, că refuză acest gest salvator, fără să ştie că într-o zi va fi victima unui accident. Acum, medicii au hotărât să ignore părerea familiei şi s-o opereze, însă nu au mai apucat. Pacienta s-a stins, în clipa în care urma să fie transferată la un spital din Iaşi.
Georgiana şi părinţii ei au aderat în urmă cu câţiva ani la cultul Martorii lui Iehova. S-au botezat şi au semnat toţi trei că refuză transfuziile sanguine, transplantul sau donarea de organe.
„Principalul motiv pentru care noi nu acceptăm sânge este de natură religioasă. Atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament găsim porunca clară de a ne abţine de la sânge. De asemenea, pentru Dumnezeu, sângele reprezintă viaţa. Aşadar, noi nu acceptăm sânge deoarece ne dovedim ascultarea pentru Dumnezeu şi îi acordăm respectul cuvenit în calitate de Dătător al vieţii„, astfel îşi motivează convingerile pe site-ul oficial martorii lui Iehova.
În cazul Georgianei transfuzia şi implicit intervenţia chirurgicală puteau să îi salveze viaţa. Pierduse mult sânge şi avea fracturi de şold şi de picior. Ca să suporte durerile i-au indus coma.
Tiberius Brădăţean, director medical al Spitalului Judeţean Suceava: „Ne puneam problema că încet-încet se stabilizează funcţia respiratorie şi pentru a putea suporta cele două interventii chirurgicale, era absolut obligatorie transfuzia. În aceste condiţii am găsit cale alternativă de administrare de produse de fier şi vitamica C care au stimulat funcţia de producţie de sânge.”
Legea spune că „în cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenţia este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să îşi dea consimţământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate„.
Joi, comisia întrunită la Spitalul Judeţean Suceava a decis să treacă peste cuvântul părinţilor, pentru ca medicii să poată să salveze pacienta.
Tiberius Brădăţean, directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava: „Era stabilizată, dar stătea în suspensie, iar reprezentantul legal refuza să îşi dea consimţământul, era a treia oară când aveam refuzul, aşa că decizia a fost declinată unei comisii. S-a constituit comisia care a spus: fără sânge nu putem merge mai departe. Familia a cerut un timp de gândire.„
Când au văzut că medicii trec peste convingerile lor religioase părinţii au cerut transferul fiicei la Spitalul Universitar din Iaşi. În timpul transportului până la ambulanţă Georgiana a intrat în stop cardio-respirator şi s-a stins.
Maria Rusu Lucescu, avocatul familiei: „Din punctul meu de vedere a fost respectată legea, dreptul pacientului, în momentul botezului au semnat o directivă medicală, ea a decis majoră fiind că nu doreşte transfuzia de sânge.„
Acum Direcţia de Sănătate Publică şi Avocatul Poporului verifică dacă a fost respectat dreptul la viaţă al pacientului. Iar poliţiştii s-au autosesizat şi au deschis dosar penal pentru omor.
Contactaţi de reporteri reprezentanţii Organizaţiei Martorii lui Iehova se leapădă de orice vină. Ei spun că încurajează refuzul transfuziilor de sânge, dar acesta e până la urmă o decizie personală, şi nu una impusă de religie.
Georgiana ajunsese la spital în urmă cu o săptămână după un accident rutier. Era începătoare într-ale condusului, iar la o trecere la nivel cu calea ferată i s-a oprit motorul şi masina a fost izbită de tren. Tatăl ei, a reuşit să se salveze.
În 2011 o altă femeie de 30 de ani din Baia Mare, adeptă a martorilor lui Iehova, a murit la spital după ce medicii i-au respectat decizia şi nu i-au făcut transfuzie de sânge.
Doctorii spun că nu au ce face atunci când pacientul este major şi conştient. În cazul în care este inconştient şi major, decizia o i-au rudele de gradul întâi şi conform legii pacientului se întruneşte şi o comisie de arbitraj.
Sursa foto: timpolis.ro