Gunoaiele dau din nou bătăi de cap autorităţilor din Caraş-Severin
Articol editat de Daniel Babun, 12 noiembrie 2015, 10:32 / actualizat: 12 noiembrie 2015, 13:09
Localităţile din Caraş-Severin se vor confrunta în următoarele luni cu o problemă majoră, gunoaiele. Asocierea dintre Salprest Rampă Cluj şi Green Ecobauer Reşiţa s-a anulat deoarece a decedat proprietarul primei societăţi. Salprest Rampă Cluj a deţinut autorizaţia de mediu, iar Green Ecobauer Reşiţa a avut staţia de selectare şi compactare.
Primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu a afirmat: „Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Caraş-Severin ne-a informat şi pe noi şi pe celelalte administraţii locale că au probleme în acest sens. Sper să le rezolve ca de la 1 decembrie să nu fie probleme în acest sens. Cred că se vor găsi soluţii, operatori autorizaţi şi binenţeles, aşteptăm să fie finalizat deponeul nou din Dealul Lupacului. Deşeurile se duceau în mare măsură la Vulcan.”
Directorul ADI Deşeuri Caraş-Severin, Daniel Borduz, ne-a precizat că nu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară trebuie să rezolve problema. Rolul acesteia este de-a monitoriza, mai ales atunci când va deveni funcţional Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în Caraş-Severin.
Sistemul presupune existenţa unui depozit central ecologic de deşeuri, o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică simplă la Lupac. Alte trei staţii de transfer vor fi construite la Pojejena, Bozovici şi Oţelu Roşu. În cadrul proiectului vor fi executate şi lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri din judeţul Caraş-Severin.
Daniel Borduz ne-a mai precizat că nu intră în sarcina ADI Deşeuri rezolvarea problemei. Cu toate acestea, prevalându-se de un drept, asociaţia a rezolvat în trecut situaţia, invocând o stare de urgenţă prin atribuirea asocierii Salprest Green Ecobauer. Acum această portiţă nu mai poate fi uzitată. ADI Deşeuri nici nu poate scoate la licitaţie serviciul, deoarece este scos o dată de Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Chiar dacă s-ar introduce pe SEAP, licitaţia nu s-ar organiza mai devreme de două- trei luni şi niciun operator nu ar investi pentru o perioadă de trei luni, deoarece la sfârşitul lunii iunie ar deveni funcţional Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în Caraş-Severin.
Ce se va întâmpla cu deşeurile din Caraş-Severin este posibil să aflăm luni, când Consiliul Judeţean va organiza o informare în acest sens.
(Daniel Babun)