Urmaşii lui Hercules intră în zodia… lemnului de foc!
Paul-Sever SMADU
Articol editat de Valentina Adam, 6 octombrie 2015, 16:00
Odata cu apropierea sezonului rece, orasul Baile Herculane se transforma într-un adevarat depozit de material lemnoş acesta fiind principalul combustibil folosit de localnici pentru încalzirea locuintelor, fie cu sobe de teracota, fie cu centrale termice de apartament ori de bloc! Aprovizionarea începe înca din vara, însa si în aceasta perioada distribuitorii de lemne au foarte multe solicitari, carora le fac cu greu fata. Lemne de foc pot fi cumparate si de la depozitul de material lemnos al Ocolului Silvic din orasul de pe Valea Cernei.
Lemnele sunt taiate si stivuite pe lânga blocuri sau în depozite amenajate pentru pastrarea acestora si sunt carate în diferite moduri pâna la ultimul etaj al fiecarui imobil! „Folosesc pentru încalzire combustibil solid, adica lemnul, pe care îl cumpar de la diversi comercianti… mai putin de la ocolul silvic, pentru ca ei sunt mai rigizi si formalitatile sunt prea mari! Am adus deja lemnele… consum cam o masina la trei ani, undeva în jur de 2500 de lei”, ne-a marturisit unul dintre localnici. Cheltuielile difera în functie de spatiul încalzit si cantitatea achizitionata, dar si unde este folosit : centrala sau soba! „Ma încalzesc cu lemne, de la distribuitorii de lemne! Am aduş dar vreau sa mai iau, pentru ca nu se stie cum va fi iarna! Nu consum mulţ ca am doar o teracota, dar sa fie acolo, sa ramâna de pe un an pe altul, sa fie o siguranta! Cheltuiesc în jur de o mie de lei pe lemnele pentru iarna”, ne spune o localnica.
Dar nu toti locuitorii Bailor Herculane recurg la lemne pentru încalzire! „Folosesc energia electrica îndeosebi… Nu cu lemne, pentru ca nu sunt în stare la 78 de ani sa le car pâna la etajul patru! Cumva trebuie sa ma încalzesc, nu? Noroc ca am o pensie bunicica, altfel as îngheta de frig”, ne marturisea un pensionar… Cu lemne sau energie electrica, urmasii lui Hercules trebuie sa îsi asigure conditiile de încalzire pentru sezonul rece care, chiar daca iernile nu sunt foarte aspre, se poate întinde si pe parcursul a sase luni de zile!
Paul-Sever SMADU