Cei mai buni pădurari din ţară concurează pe Valea Cernei!
Articol editat de Valentina Adam, 30 septembrie 2015, 17:35
La Complexul Hotelier Afrodita a început astazi etapa nationala a concursului profesional CEL MAI BUN PADURAR, organizat la nivelul Regiei Nationale a Padurilor – ROMSILVA, cu sprijinul Directiei Silvice Resita. Participa la aceasta editie a concursului cei mai buni padurari la nivelul celor 41 de directii silvice judetene, reprezentantul ICAŞ precum si cei mai buni trei padurari din Republica Moldova. „Acest concurs profesional reprezinta, la nivelul regiei, forma cea mai importanta a perfectionarii pregatirii profesionale pentru categoria cea mai numeroasa si cea mai importanta din structura personalului silvic – padurarii”, ne-a precizat dr.ing. Ion Machidon – presedintele Comisiei de jurizare a concursului.
Pentru a cîstiga acest concurş padurarii vor trebui sa treaca peste probele concursului, care au doua componente : una teoretica – test-grila de 30 de întrebari din cele mai importante activitati cu care se confrunta padurarii în activitatea lor de teren, precum si o componenta practica – ale carei probe au fost selectate, de asemenea, din activitatile practice reprezentative , unele fiind nou aparute în practica padurarilor. Probele clasice sunt cele de recunoastere a speciilor forestiere, a speciilor de vânat si a speciilor de daunatori ai padurii; sortarea si cubarea busteanului; instrumentarea si întocmirea unui act de contraventie. Proba noua din concurs o reprezinta aplicatia pe smartphone de introducere a datelor de circulatie a masei lemnoase în sistemul SUMAL, care se aplica de un an si jumatate la nivel national, cunoscut sub numele de RADARUL PADURII!
A fost scoasa din concurs proba de tragere cu arma, din mai multe motive, aflam de la dr. ing. Ion Machidon : „În primul rând, ea s-a justificat atâta timp cât la nivelul ocoalelor silvice exista suficient armament si munitie care permitea ca la fiecare sedinta de bilant sa se faca pregatire si în acest domeniu. În ultimii ani s-au schimbat putin datele problemel, în sensul ca noi asiguram paza padurilor mai putin cu arma si mai mult cu sistemele informatice si informationale pe care le avem la dispozitie si printr-o intensificare a colaborarii pe care o avem cu organele de jandarmerie si politie, care au în mod firesc arme în dotare si cred ca sunt suficiente! Al doilea motiv este acela ca fiind o proba mai delicata, cu implicatii în plan psihologic, unii concurenti – foarte buni la celelalte probe – capotau exact la aceasta proba în care a existat întotdeauna o doza mai mare de subiectivism!”
Proba teoretica s-a desfasurat astazi la Sala de Conferinte a Hotelului Afrodita, urmând ca mâine – joi 1 octombrie – sa se desfasoare probele practice, atât la Sala de Conferinte, cât si la depozitul de material lemnos de la Mehadia. Participantii se vor deplasa vineri, 2 octombrie, la unele obiective de interes profesional din zona Ocolului Silvic Baile Herculane si Parcului National Domogled-Valea Cernei.De la ora 11.00 se va desfasura festivitatea de premiere, în prezenta directorului Regiei Nationale a Padurilor – Adam Craciunescu, iar manifestarea se va încheia cu o masa colegiala.
(Paul Sever Smadu)