România împrumută Republica Moldova cu 150 de milioane de euro
Articol editat de Mirabela Afronie, 23 septembrie 2015, 06:12
O şedinţă comună a guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău s-a desfăşurat în staţiunea Neptun, la care premierul moldovean Valeriu Streleţ şi-a exprimat dorinţa ca România să devină principalul investitor în Republica Moldova.
El a anunţat că autorităţile de la Chişinău vor acorda facilităţi pentru anumite firme româneşti care investesc în Republica Moldova.
De asemenea, guvernele de la Bucureşti şi Chişinău au anunţat continuarea proiectelor în domeniul energetic.
Proiectele comune de interconectare a sistemelor naţionale, energetice şi de gaze naturale, reprezintă un demers strategic, care trebuie continuat astefel încât şi Republica Moldova să atingă un anume tip de independenţă energetică – a susţinut, la finalul şedinţei comune guvernamentale de la Neptun, premierul Victor Ponta.
El a anunţat, totodată, interesul unor importante companii româneşti de a se implica în privatizările din acest sector.
„Ministrul ecomomiei, domnul Tudose, a prezentat scrisori de intenţie clare din partea companiilor româneşti Transelectrica, Transgaz privind implicarea aceastora în procesele de privatizare şi de dezvoltare din Republica Moldova”, a spus Victor Ponta.
Şi premierul moldovean Valeriu Streleţ crede că înlăturarea depedenţei de o singură sursă de furnizare a resurselor energetice ar reprezenta un demers pozitiv pentru ţara sa şi a încurajat participarea concretă a companiilor Translesctrica şi Transgaz.
„Va permite ţării mele să se debaraseze de calitatea de ostatec al unui sistem, care de mult este învechit, şi ar trebui să oferim alternativă”, apreciază Valeriu Streleţ.
În timpul desfăşurării şedinţei comune de guvern a avut loc un miting pentru Unirea Basarabiei cu România.
Au participat aproximativ 400 de persoane care au cerut interconectare energetică, atât cu gaze cât şi cu electricitate, o singură monedă în România şi în Republica Moldova şi o politică externă şi de apărare comună.
O delegaţie a manifestanţilor a fost primită de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, şi de ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, care au promis că la viitoarele şedinţe de guvern îi vor invita pe manifestanţi ca parte a societăţii civile.
Sursa: RRA