Oamenii care fac diferenţa: Voluntarii!
Articol editat de Daiana Rosca, 15 septembrie 2015, 05:45 / actualizat: 15 septembrie 2015, 11:06
Tinerii din Caraş-Severin nu mai sunt interesaţi de voluntariat. În ziua de astăzi, mai puţin de 20% practică voluntariatul. Conform statisticilor, în Europa, suntem printre ţările cu cel mai scăzut nivel de implicare, a declarat sociologul Dana Demenenco. De exemplu, în timpul verii, Organizaţia Salvaţi Copii din Caraş-Severin s-a bazat doar pe ajutorul voluntarilor adulţi, cei mai tineri au avut alte preocupări, precum jocurile pe calculator.
Beneficiile voluntariatului sunt numeroase. Tinerii care se hotărăsc să facă un lucru pozitiv fără a aştepta ceva în schimb realizează de cele mai multe ori că voluntariatul poate fi o metodă bună pentru a-şi dezvolta abilităţile pe care le pot pune în practică în viitor la locul de muncă.
În Europa, cei mai activi voluntari au un nivel de trai ridicat, au un loc de muncă şi 20 de ani de şcoală, dar nu sunt neapărat tineri. În ţările nordice mai mult de jumătate din populaţie practică voluntariatul. În Norvegia sunt 115.000 de organizații neguvernamentale. 80% dintre norvegieni sunt membri într-una sau mai multe organizaţii şi jumătate din populaţie face voluntariat. Asta înseamnă munca a 115.000 de angajaţi cu normă întreagă. Pentru norvegieni, voluntariatul este o atitudine pe care o cultivă în sânul familiei, dar şi la şcoală.
Voluntariatul este nevoia de a fi şi tu parte din ceea ce se întâmplă în jur şi în acelaşi timp, de a face lucruri care îti plac! Şi face parte din a fi cetăţean!
Tu eşti dispus să faci voluntariat? Sau nu ai timp ca să-ţi ajuţi semenii…?