Un botoşănean, Daniel Şchiopu, a reuşit să impresioneze toată Italia. Onestitea românului, care a înapoiat o adevărată comoară găsită în casa dărâmată a unor italieni a schimbat măcar în oraşul în care lucrează percepţia peninsularilor despre emigranţii români. Povestea lui Daniel şi a comorii descoperite începe în regiunea Abruzzo, provincia L’Aquila din centrul Italiei, în orăşelul Rocca di Mezzo.
Daniel Şchiopu lucrează de 6 ani în Italia. Vrea să strângă bani şi să ducă o viaţă mai bună. A terminat facultatea dar din lipsă de locuri de muncă a preferat să plece în Peninsulă. Lucrează muncitor pe şantier, conducând utilaje grele. Pe 1 septembrie 2015 muncea ca de obicei pe utilaj printre ruinele caselor doborâte de marele cutremur din 2009 din provincia L’Aquila. Printre casele avariate rămăsese mobilă.
Aici Daniel avea să găsească o adevărată comoară. ”Într-o cutie prăfuită pe un dulap dintr-o cameră au unei case din Rocca di Mezzo am găsit o mulţime de bijuterii”, spune românul. Bijuteriile erau din aur, cu pietre preţioase şi au fost evaluate mai târziu la câteva zeci de mii de euro. Multe dintre acestea, spune presa din Italia, erau vechi şi cu o mare valuare. Ceea ce a urmat a impresionat locuitorii din provincia italiană, relateaza adevarul.ro.
Presa din Italia, în special cotidianul ”Il centuro” din provincia L’Aquila, susţine că familia care locuise în aceea casă uitase sau nici măcar nu mai ştia de bijuteriile dosite în casă de înaintaşi. Probabil cutia a căzut dintr-o ascunzătoare din perete sau tavan pe dulap în timpul cutremurului după ce zidurile au cedat. Daniel Şchiopu ar fi putut să plece cu tot cu bijuteriile, nimeni nu reclamase dispariţia lor, practic nu existau. Cu toate acestea muncitorul român a luat cutia, a întrebat de oameni şi a găsit familia de italieni care deţinea casa distrusă de cutremur. Nu a cerut recompensă şi spune că nu a tânjit nicio clipă după ele. ”Ceea ce nu ne aparţine, nici nu trebuie să ne aparţină.
Cred că adevărata comoară este familia şi nu bijuteriile. Nici nu am stat pe gânduri. Eu vreau să muncesc şi nu tânjesc după averea altuia”, a preciza pentru Adevărul, Daniel Şchiopu. Onestitatea debordantă a botoşăneanului i-a atras simpatia locuitorilor oraşului, iar povestea sa a făcut înconjurul Italiei. ”Un şantier, un muncitor la lucru, o descoperire fabuloasă şi un gest nobil făcut fără ezitare. În orice caz, ce s-a întâmplatla Rocca di Mezzi s-a transmis din gură în gură şi printe colegii de muncă ai lui Daniel, care a fost lăudat. Recunoscători au fost şi proprietarii casei şi a sacului cu aur. O pagină frumoasă în CV-ul lui Daniel, muncitorul român, specializat în… onestite”, a titrat ziarul ”Il centuro” pe 2 septembrie.