România riscă sancţiuni de 3 milioane de euro dacă nu acceptă cota obligatorie de refugiaţi
Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 septembrie 2015, 19:15
România nu va accepta cotele obligatorii de refugiaţi, impuse de Bruxelles. Este reacţia tranşantă a preşedintelui Klaus Iohannis, după ce Comisia Europeană a anunţat că ar trebui să primim 6.351 de imigranţi, şi nu 1.785, aşa cum ne-am angajat. Poziţia de forţă a statului român ar putea să ne aducă sancţiuni de trei milioane de euro, anunţă pe de altă parte ministrul de externe, Bogdan Aurescu.
Anunţul a fost făcut joi de preşedintele României, Klaus Iohannis, care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de anunţul Comisiei Europene referitor la introducerea unor cote obligatorii pentru statele membre.
“Am luat act cu oarece nemulţumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European, faptul că din partea Comisiei s-a lucrat pe un proiect destul de birocratic care a fost prezentat. După părerea mea nu va duce spre o soluţionare. Oricum avem de-a face cu un proiect care prevede şi detalii care poate n-ar fi fost necesare în această fază a numărului de imigranţi care vor putea fi repartizaţi în diferite state. Luni, în 14 septembrie, se va reuni în şedinţa extraordinară Consiliul JAI, unde se va lua în discuţie această chestiune. Din partea României va participa ministrul de Interne, cu care am avut o discuţie în această dimineaţă, iar mandatul ministrului de Interne la conferinţă JAI este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii”, a precizat şeful statului, la Palatul Cotroceni.
Întrebat dacă România nu primeşte sub nicio formă mai mulţi refugiaţi decât 1.785 de persoane, preşedintele Iohannis a arătat că aici nu vorbim de cifre. “Aici nu vorbim de cifre. E vorba de oameni şi nu de piese care trebuie numărate, vorbim de imigranţii care vin în Europa. În al doilea rând, vorbim de o solidaritate pe care România şi-a declarat-o nu doar prin vorbe, ci şi prin oferte de a primi un număr mare pentru noi de refugiaţi, ceea ce nu considerăm că este o soluţie şi nu cred că este oportun să vorbim de cote obligatorii calculate într-un mod foarte birocratic contabiliceşte aş putea spune, fără a consulta statele membre”, a argumentat acesta.
Anterior anunţului categoric, şeful statului l-a chemat la Cotroceni pe ministrul de Interne Gabriel Oprea, cel care va reprezenta ţara noastră la discuţia de la Bruxelles despre imigranţi. Acesta a fost mandatat să nu accepte o cota mai mare decât cea asumată: 1.785. Poziţia de forţă a preşedintelui României vine la doar 24 de ore după ce Angela Merkel anunţa că toate statele Uniunii trebuie să preia mai mulţi refugiaţi.
Constrângerile despre care vorbea Merkel sunt de natură financiară, a lămurit ministrul român de externe.
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: “Există o idee în planul înaintat ieri că statele care nu pot prelua momentan refugiaţi pe teritoriul lor refugiaţi din motive obiective vor plăti o sancţiune de 0,002% din PIB dar şi acest lucru este discutat şi negociat.”
Cu alte cuvinte, ţara noastră ar putea plăti peste trei milioane de euro dacă se împotriveşte cotei de 6.351 de refugiaţi.
Reuniunea miniştrilor de interne ai Uniunii va pregăti terenul pentru Consiliul European din octombrie. Atunci, şefii de stat şi de guvern vor decide calea de urmat în criza refugiaţilor. Important este ca negocierile să ducă la un rezultat comun, câtă vreme deciziile în consiliu se iau prin consens. Cu alte cuvinte, dacă o singură ţară se împotriveşte, nu mai putem să discutăm despre o hotărâre.
Criza refugiaţilor va fi discutată, săptămâna viitoare şi în Consiliul Suprem de Apărare.