ISIS românesc?
Articol editat de Daiana Rosca, 27 august 2015, 15:20
Criza refugiaţilor, care au venit cu miile în ultimele zile în zona Balcanilor, se desfăşoară momentan destul de departe de România, dar poate lovi în curând şi ţara noastră. Mai mult, printre valurile de imigranţi clandestini, s-ar putea infiltra şi asa-zişi lupi singuratici, gata să comită atentate teroriste în numele Statului Islamic. Avertismentul a fost făcut de analistul militar Silviu Crăescu, preşedinte al Academiei Naţionale de Securitate şi Organizarea Apărării (ANSOA), un centru privat pentru consiliere în apărare, securitate şi siguranţă.
Faptul că există oameni care fug din faţa războiului şi a atrocităţilor comise de combatanţi e un lucru normal până la urmă. Să nu uităm că prima noastră bucurie atunci când se vorbea în România de aderarea la Uniunea Europeană era tocmai posibilitatea de a călători fără probleme în Uniunea Europeană şi nu numai. Atunci când am acceptat statutul de membru al Uniunii, l-am acceptat cu bune şi rele; ori criza refugiaţilor care poate lovi şi ţara noastră e un lucru pentru care trebuie să ne pregătim.
Autorităţile naţionale au luat măsuri prin înfiinţarea unor tabere de refugiaţi, de până la 100 de locuri, dispersate în întreaga ţară, ce pot asigura primirea, cazarea şi întreţinerea a 5.000 de refugiaţi. S-a vehiculat de asemenea ideea că printre aceştia se pot strecura şi combatanţi ISIS, lupi singuratici care pot declanşa atacuri sângeroase şi pe teritoriul României. Da, acest risc există, dar oare numai aşa se pot infiltra aceştia? Este oare un motiv suficient de puternic de a ignora ajutorarea a mii de suflete pentru că printre ei se pot strecura şi nebuni?
Personal cred că nu, nu de alta dar avem şi noi nebunii noştri în libertate, iar acei lupi singuratici cum se autodefinesc pot intra în România şi pe alte căi. Cred mai degrabă că am uitat să fim oameni; am uitat ce înseamnă umanitatea, am uitat ce înseamnă să fi bun cu tine şi cu cei din jur.
Iau un calcul un alt scenariu poate mai convingător decât acesta: imaginaţi-vă un conflict în nordul ţării, un conflict ce se poate extinde şi în restul teritoriului, după acelaşi scenariu: lupte, atrocităţi, sute de morţi, bombardamente…..Oare cei care sigur vor fugi din faţa acestora trebuie ignoraţi de semenii noştri din Uniunea Europeană? Oare ne vor întâmpina europenii tot cu garduri de sârmă ghimpată asemenea lagărelor din cel de-al doilea război mondial?
Sunt întrebări legitime şi sper din tot sufletul ca viitorul să nu mă oblige să aflu răspunsul. Până atunci, să încercăm să fim noi altfel: mai buni, mai omenoşi, mai realişti asupra a ceea ce se întâmplă în lumea asta mare.
(Dan Agache)
Sursă foto: www.libertatea.ro