Satul Gherteniş nu se mai află în pericol de a fi inundat
Satul Gherteniş nu se mai află în pericolul de a fi inundat, aşa cum s-a întâmplat până acum, datorită lucrărilor realizate de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin, pe pârâul Fizeş şi râul Bârzava.
Articol editat de Mirabela Afronie, 2 august 2015, 09:37 / actualizat: 3 august 2015, 7:20
‘În satul Gherteniş, aparţinător comunei Berzovia, în special în anii 2005 – 2006, dar şi după, atunci când au fost înregistrate ploi masive, am avut inundaţii, cu pagube foarte mari pentru cetăteni. De acum, însă, satul Gherteniş nu mai este în pericolul de a fi inundat. Au fost lucrări ample, complexe, aşa încât cred că doar o forţă supranaturală ne-ar mai putea da bătăi de cap, prin ruperea digului’, a declarat primarul comunei Berzovia, Aurel Luca.
Pentru ca acest risc să fie redus şi să se evite punerea în pericol a locuitorilor din zonă, s-a realizat curăţarea şi reprofilarea albiei pârâului Fizeş şi a râului Bârzava, în zona de confluenţă. Totodată, s-au realizat lucrări de refacere a taluzelor, de supraînălţare locală, completări de terasamente a digurilor de pe ambele maluri ale acestora.
‘În localitatea Berzovia, din vecinătatea pârâului Fizeş, ne apropiem de finalizarea a patru lucrări din planul propriu al Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin. Astfel, încheiem lucrările de completări de terasamente la digul mal drept şi mal stâng al pârâului Fizeş, lucrările de reprofilare şi decolmatare a pârâului, până la vărsarea lui în Bârzava, dar şi pe o lungime de 500 metri de pe acest râu. Tot aici intră şi lucrările de reprofilare a unui canal, pe toată lungimea lui, de 10,5 km, care se varsă în aval de localitatea Şoşdea’, afirmă Wilhelm Szabo, inginer şef în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin.
Lucrările au fost realizate după ce, anul trecut, digurile malurilor pârâului Fizeş au fost deversate, aproape pe întreaga lungime, fapt pentru care s-a intervenit pentru a evita ruperea acestora şi, prin urmare, inundarea localităţii Gherteniş şi a oraşului Gătaia, aflat în aval, potrivit AGERPRES.
‘Atunci, s-a acţionat cu formaţiile noastre proprii, cu sprijinul colegilor de la Administraţia Bazinală de Apă Banat, al jandarmilor din Caraş-Severin si Timiş şi reprezentanţilor Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a format un dig din saci cu nisip, pe o lungime de 500 metri. Din păcate, exact în timpul execuţiei acestuia, a mai venit o furtună, care a dus şi la deversarea acelor saci. Pentru că sub aceşti saci a fost pusă folie pe dig, apa nu a dus la ruperea acestuia şi producerea unei unde în aval’, explică Wilhelm Szabo.