Cărășenii trebuie să dea înapoi ajutoarele pentru căldură
Articol editat de Radio Resita, 25 iunie 2015, 07:07
Peste 10.000 de familii din Caraş-Severin au primit ajutoare pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece, respectiv lunile noiembrie 2014-martie 2015. Stabilirea dreptului de a primi sau nu ajutoare pentru încălzire se realizează prin dispoziţie a primarului şi în baza declaraţiilor pe proprie răspundere în ceea ce priveşte veniturile realizate, dovedite prin acte.
Dar nu toată lumea a declarat veniturile reale, spune directorul executiv al Direcţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin, Elena Solomonesc, drept pentru care în această perioadă instituţia face verificări la fiecare familie care a beneficiat de acest ajutor. În medie, cam 2% din beneficiari declară date eronate cu privire la veniturile obţinute, mai ales din subvenţiile de la APIA nedeclarate sau diferenţe de pensii primite ulterior. Deşi sunt şi cazuri în care se declară voit venituri eronate, oamenii săraci sunt cinstiţi – a afirmat Elena Solomonesc.
Prefectul judeţului Caraș-Severin, Nicolae Miu Ciobanu spune că nu este de acord cu acest sistem, cel în care mai întâi se primeşte ajutorul şi apoi sunt verificaţi beneficiarii, pentru că aceştia nu mai au de unde să dea înapoi suma primită. Şi că unele declaraţii sunt făcute în necunoştinţă de cauză, nu din rea credinţă – a mai precizat Nicolae Miu Ciobanu. (Daniela Tudor)