Specialiştii din sistemul penitenciar european s-au instruit în Scoția
Articol editat de Cristina Corocan, 12 iunie 2015, 10:13
12 angajaţi ai Centrului Educativ Buziaş au participat, în Scoţia, la un program de formare profesională. După cum ne-a informat Florin Şerpe, directorul Centrului au avut loc întâlniri de consiliere vocaţională, în vederea creşterii şanselor de angajabilitate ale tinerilor internați în centrele de reeducare,după executarea sentinței. Au fost prezenți 28 de participanţi din sistemele penitenciare din România, Spania, Cipru şi Scoţia, care au făcut schimb de bune practice, ce şi-au dovedit eficienţa în statele Uniunii Europene.
Evenimentul amintit este una dintre activităţile proiectului ILA Employability, cu o durată de 2 ani (octombrie 2014 – septembrie 2016) coordonat de către Centrul Educativ Buziaş, în parteneriat cu Universitatea din Salerno (Italia), Asociaţia DAE (Spania), G.G Eurosucces Consulting LtD (Cipru) şi Fife Council (Scoţia). Acesta îşi propune să dezvolte o reţea între minorii/tinerii din centrele educative şi potenţialii angajatori. În cadrul acestui program de formare a fost organizată şi o întâlnire de lucru, prezidată de domnul David Torrance, parlamentar şi responsabil al Comisiei de Justiţie din Scoţia.În cadrul acestei întâlniri au fost prezentate metode de lucru şi abordări specifice ale Parlamentului din Edinburgh în ceea ce priveşte justiţia juvenilă, fiind avute în vedere, în special politici de angajabilitate pentru persoane private de libertate după executarea sentinţei.
Întâlnirea s-a dovedit extrem de utilă, nu numai prin calitatea deosebită a prezentărilor, ci mai ales prin discuţiile derulate în jurul unor teme de mare importanţă: educarea şi reintegrarea persoanelor private de libertate – bune practici în domeniu. De asemenea, participarea la acest proiect, a permis stabilirea unei reţele între specialişti din sistemele penitenciare din Europa, în vederea unor dezvoltării unor viitoare colaborări inter-instituţionale. De produsele realizate în cadrul proiectului vor beneficia atât specialiştii din sistemul penitenciar, cât şi persoanele private de libertate. De asemenea, acestea vor reprezenta un punct de plecare în dezvoltarea altor proiecte cu finanţare europeană, în parteneriat transnaţional.
Cristina Corocan