TVA de 9% la alimente. Se resimte la buzunare?
Majoritatea statelor europene aplică o cotă redusă a TVA-ului la alimente. Printre statele cu cel mai mic nivel al taxei pe valoare adăugată la această categorie se numără Luxemburg, Spania, Italia şi Irlanda.
La polul opus regăsim Ungaria, Danemarca, Estonia, Bulgaria, Slovacia şi Polonia care aplică TVA la alimente cuprins între 19 la sută şi 25 la sută.
Spania este una dintre ţările cu un nivel mic al TVA-ului la alimente. Statul iberic aplică trei tipuri de taxă pe valoare adăugată. Cea mai mică cotă este cea de 4% care se aplică mai ales produselor alimentare de bază – lapte, pâine, ouă, carne, legume şi fructe – dar şi cărţilor, ziarelor şi revistelor.
Celelalte două tipuri de TVA sunt de 10 la sută, care se aplică transportului de pasageri şi industriei hoteliere, şi de 21 de procente pentru combustibil, îmbrăcăminte, gaze naturale şi curent, alcool şi tutun.
În Franţa, taxa pe valoare adăugată la produse alimentare şi la băuturile nealcoolice este de 5,5% faţă de nivelul standard de 20 de procente. În restaurante, se aplică TVA de 10%, cu excepţia băuturilor alcoolice, cărora li se aplică TVA de 20%.
Un regim preferenţial se aplică în cazul alimentelor. Astfel, taxa scade până la 5,5% pentru produsele destinate consumării imediate, ceea ce plasează Franţa printre statele cu cea mai mică taxă pentru alimente în UE. Aceeaşi valoare se percepe echipamentelor şi serviciilor destinate oamenilor cu handicap, pentru gaz şi electricitate, pentru cărţi şi locuinţe sociale.
În Ungaria, nivelul TVA-ului a fost modificat de mai multe ori de la aderarea la Uniunea Europeană în 2004. A fost de 25%, apoi de 20%, după care în 2009 a urcat din nou la 25 de procente, iar în 2012, la 27%. În afară de acest TVA general, mai există două categorii, unul de 18% pentru lactate, cazare şi spectacole şi altul de 5% pentru medicamente şi cărţi.
În Ungaria, procentul taxei pe valoarea adaugată a fost majorat în 2012 de la 25% la 27%. Prin aceasta, Ungaria se situează pe primul loc în lume în privinţa nivelului TVA. În schimb, ţara stă mai bine la TVA-ul necolectat, care a fost de 24% în 2014.
Printre statele europene care aplică TVA redus la alimente se numără Luxemburg – 3%, Italia – 4%, Irlanda – 4,8%, Germania – 7%, Olanda – 6% şi Cehia – 10%.
Marea Britanie a eliminat taxa pe valoare adăugată la alimente, dar nivelul standard de 20% se aplică în restaurante.
Rusia are în vigoare o taxă standard pe valoare adăugată de 18 procente. Pentru anumite produse agroalimentare, pentru ziare, reviste şi cărţi, dar şi pentru medicamente se aplică TVA de 10 procente.
În Statele Unite nu se aplică o taxă pe valoare adaugată. Există în schimb o taxă pe vânzări stabilită de fiecare stat în parte, la care se adaugă o taxă locală variabilă de la un comitat la altul. Cea mai mare este în California 7,5%, iar cea mai mică în Colorado 2,9 procente.
În Canada, taxa pe valoare adăugată poartă denumirea de taxa pe bunuri şi servicii. Cuantumul de bază este de 5 procente aplicabil în opt dintre cele 13 provincii şi teritorii ale țării. În celelalte zone se aplică un impozit calculat din adunarea taxei generale cu cea locală.
Sursa: RRA, DIGI 24
Articol editat de Mirabela Afronie, 2 iunie 2015, 06:34 / actualizat: 2 iunie 2015, 13:08
Patronatele şi sindicatele din industria alimentară au salutat măsura, iar marile magazine au micşorat deja preţurile la alimente de câteva zile şi au cerut autorităţilor o scădere a TVA pentru toate produsele.
Directorul Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, Delia Nica, spune însă că în ciuda reducerii de TVA, preţurile legumelor şi fructelor ar putea creşte din nou treptat, întrucât piaţa de profil este foarte volatilă.
„Niciodată produsele alimentare nu vor rămâne pe perioada unui an la fel, cum nu se întâmplă nici la automobile. Atunci când o să apară legumele şi fructele în zona de sud şi în zona de mijloc a ţării, unde din cauza vremii ele apar cu două săptămâni mai târziu, întotdeauna vor fi diferenţe. La legumele şi fructele proaspete autohtone vom schimba preţurile şi de trei ori pe zi în funcţie de cantităţile disponibile, deci lucrurile nu sunt bătute în cuie şi nici n-au cum să fie bătute în cuie”, spune Delia Nica.
Autorităţile au apreciat că unul dintre efectele măsurii ar putea fi diminuarea evaziunii fiscale, iar ministrul agriculturii, Daniel Constantin, mizează pe relansarea consumului.
Unii reșițeni simt deja în buzunare reducerile, chiar dacă acestea nu sunt foarte mari:
Majoritatea statelor europene aplică o cotă redusă a TVA-ului la alimente. Printre statele cu cel mai mic nivel al taxei pe valoare adăugată la această categorie se numără Luxemburg, Spania, Italia şi Irlanda.
La polul opus regăsim Ungaria, Danemarca, Estonia, Bulgaria, Slovacia şi Polonia care aplică TVA la alimente cuprins între 19 la sută şi 25 la sută.
Spania este una dintre ţările cu un nivel mic al TVA-ului la alimente. Statul iberic aplică trei tipuri de taxă pe valoare adăugată. Cea mai mică cotă este cea de 4% care se aplică mai ales produselor alimentare de bază – lapte, pâine, ouă, carne, legume şi fructe – dar şi cărţilor, ziarelor şi revistelor.
Celelalte două tipuri de TVA sunt de 10 la sută, care se aplică transportului de pasageri şi industriei hoteliere, şi de 21 de procente pentru combustibil, îmbrăcăminte, gaze naturale şi curent, alcool şi tutun.
În Franţa, taxa pe valoare adăugată la produse alimentare şi la băuturile nealcoolice este de 5,5% faţă de nivelul standard de 20 de procente. În restaurante, se aplică TVA de 10%, cu excepţia băuturilor alcoolice, cărora li se aplică TVA de 20%.
Un regim preferenţial se aplică în cazul alimentelor. Astfel, taxa scade până la 5,5% pentru produsele destinate consumării imediate, ceea ce plasează Franţa printre statele cu cea mai mică taxă pentru alimente în UE. Aceeaşi valoare se percepe echipamentelor şi serviciilor destinate oamenilor cu handicap, pentru gaz şi electricitate, pentru cărţi şi locuinţe sociale.
În Ungaria, nivelul TVA-ului a fost modificat de mai multe ori de la aderarea la Uniunea Europeană în 2004. A fost de 25%, apoi de 20%, după care în 2009 a urcat din nou la 25 de procente, iar în 2012, la 27%. În afară de acest TVA general, mai există două categorii, unul de 18% pentru lactate, cazare şi spectacole şi altul de 5% pentru medicamente şi cărţi.
În Ungaria, procentul taxei pe valoarea adaugată a fost majorat în 2012 de la 25% la 27%. Prin aceasta, Ungaria se situează pe primul loc în lume în privinţa nivelului TVA. În schimb, ţara stă mai bine la TVA-ul necolectat, care a fost de 24% în 2014.
Printre statele europene care aplică TVA redus la alimente se numără Luxemburg – 3%, Italia – 4%, Irlanda – 4,8%, Germania – 7%, Olanda – 6% şi Cehia – 10%.
Marea Britanie a eliminat taxa pe valoare adăugată la alimente, dar nivelul standard de 20% se aplică în restaurante.
Rusia are în vigoare o taxă standard pe valoare adăugată de 18 procente. Pentru anumite produse agroalimentare, pentru ziare, reviste şi cărţi, dar şi pentru medicamente se aplică TVA de 10 procente.
În Statele Unite nu se aplică o taxă pe valoare adaugată. Există în schimb o taxă pe vânzări stabilită de fiecare stat în parte, la care se adaugă o taxă locală variabilă de la un comitat la altul. Cea mai mare este în California 7,5%, iar cea mai mică în Colorado 2,9 procente.
În Canada, taxa pe valoare adăugată poartă denumirea de taxa pe bunuri şi servicii. Cuantumul de bază este de 5 procente aplicabil în opt dintre cele 13 provincii şi teritorii ale țării. În celelalte zone se aplică un impozit calculat din adunarea taxei generale cu cea locală.
Sursa: RRA, DIGI 24