Puţin şi bun, decât mult şi de proastă calitate
Articol editat de Mirabela Afronie, 28 mai 2015, 06:08
O familie formată din două perosane aruncă, în medie, 35% din hrana cumpărată, fapt ce produce un impact major asupra mediului, susţine conducerea Asoiaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons. Conform unei statistici europene fiecare român aruncă, anual, 86 de kilograme de mâncare. Vestea bună ar fi că acum suntem mult mai economi decât în 2008, când aruncam peste 100 kg de mâncare la gunoi. În România, chiar şi marile magazine aruncă mâncarea în loc să o doneze. Motivul pentru care cele mai multe magazine din România nu donează mâncare este pentru că nu vor să îşi asume pierderile. Ar trebui să plătească TVA-ul de 24 la sută. În schimb dacă lasă mâncarea să se strice, nu mai achită bani la stat.
Şi uite aşa se face că deşi câştigăm mult mai puţin decît francezii, risipim de trei ori mai multă mancare decît ei. Pentru a reduce risipa, francezii au obligat marile magazine să doneze alimentele aproape expirate caselor de copii sau grădinilor zoologice. În caz contrar, amenzile ajung la 75.000 de euro sau chiar 2 ani de închisoare.
Potrivit Natiunilor Unite, 21.000 de oameni mor zilnic în lume din cauza foametei. Potrivit Eurostat, România este cea mai saracă ţară din Uniunea Europeană. Şi totuşi, românii aruncă anual la gunoi 2,2 milioane de tone de alimente, adica 10% din mâncarea pe care o cumpără, câteodată chiar cu ambalajul nedesfăcut.
În toată Uniunea Europeana, se aruncă anual circa 179 de kg pe cap de locuitor, adică în jur de 89 de milioane de tone de alimente.