Sunt cetăţean european şi am drepturi!
Articol editat de Mirabela Afronie, 8 mai 2015, 06:32 / actualizat: 8 mai 2015, 13:43
A fi cetăţean european înseamnă a avea cetăţenia Uniunii Europene. Ca şi cetăţenia unui stat, cetăţenia europeană conferă un anumit număr de drepturi deţinătorilor ei, cum ar fi:
– libera circulaţie a persoanelor pe teritoriul tuturor statelor care fac parte din Uniunea Europeană
– dreptul de a vota şi de a candida la alegerile Parlamentului European şi la alegerile municipale în statul de rezidenţă atunci când acesta nu este cel al naţionalităţii
– a putea beneficia, în caz de nevoie, de o protecţie diplomatică şi consulară din partea unui alt stat membru al Uniunii în state terţe
– a exercita dreptul la petiţie şi a apela la mediatorul european
Acestea sunt drepturile fundamentale însă nu trebuie să uităm că avem drepturi şi atunci când călătorim sau cumpărăm un produs dintr-un stat membru al Uniunii Europene. De exemplu, putem cumpăra orice de oriunde, fără discriminare, fără a plăti taxe vamale sau TVA suplimentar. Avem dreptul de a studia într-o altă ţară europeană, în aceleaşi conidţii ca şi cetăţenii acesteia; dreptul la servicii medicale şi în anumite condiţii, dreptul de a solicita rambursarea costurilor de la casa naţională de asigurări de sănătate. În calitate de cetăţean european, avem dreptul să lucrăm în alte ţări din UE fără permis de muncă. Avem dreptul la pensie, însă în anumite condiţii.
Un raport al Comisiei Europene relevă că cetăţenii europeni nu profită din plin de drepturile lor întrucât nu le cunosc. Este vorba în special de dreptul la liberă circulaţie şi dreptul de stabilire în alte ţări ale Uniunii Europene.
…………….
500 de milioane de locuitori, 24 de limbi oficiale, 28 de ţări. La asta se rezumă pe scurt Uniunea Europeană, dar această structură înseamnă mult mai mult: securitate, libertate de circulație, drept de muncă, drept de şcolarizare, dar şi obligații. Europarlamentarul Victor Negrescu, invitat în Bună dimineața Banat! a precizat că cetățenii români au început să se folosească de drepturile conferite de faptul că ţara noastră este stat membru al Uniunii Europene. Cel mai mare avantaj al românilor este legat de mobilitate, consideră europarlamentarul:
Victor Negrescu a vorbit şi despre un alt mare avantaj, legat, de această dată de atragerea fondurilor europene:
Luna trecută, Victor Negrescu s-a implicat în organizarea „Festivalului Primăvara Românească la Bruxelles”, care a avut ca temă „Din Transilvania, Crișana, Banat și Maramureș, în inima Europei”.