Românii şi alcoolul
Articol editat de Valentina Adam, 3 mai 2015, 03:19
Producătorii de băuturi alcoolice ar putea fi obligaţi de anul viitor să afişeze pe sticle numărul de calorii pe care îl conţine băutura respectivă. Măsura a fost discutată în plenul Parlamentului European şi face parte din strategia de luptă împotriva efectelor negative pe care le are consumul de alcool asupra sănătăţii. Aleşii europeni consideră că o mai bună etichetare a sticlelor de băutură, care să conţină elementele nutriţionale, dar şi avertismente cu privire la riscurile consumului de alcool pentru gravide şi minori, vor avea ca efect scăderea numărului de morţi cauzate de excesul de alcool. În întreaga lume se înregistrează peste 3 milioane de decese anual din cauza consumului de alcool, cu o incidenţă îngrijorătoare de 25% în grupul persoanelor tinere, cu vârste între 20 şi 39 de ani.
Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că România ocupă al cincilea loc în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor. Potrivit OMS, un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an.
Alcoolul crează dependenţă şi este responsabil de dezvoltarea a peste 200 de afecţiuni, printre care se numără boli de ficat – precum ciroza dar şi cancer. În plus, persoanele care obişnuiesc să bea alcool sunt expuse riscului de a dezvolta tuberculoză şi pneumonie.
Conform unei estimări prezentate de Ministerul Sănătăţii: „în România mor anual peste 17.000 de oameni datorită consumului de alcool, iar peste jumătate dintre aceştia mor în perioada activă a vieţii lor (între 20 şi 64 de ani).
sursa foto: medimum.com