[FOTO] Natura și legendele ei. Anul eco turistic a fost lansat de GEC Nera din Caraș-Severin
Articol editat de Mirabela Afronie, 20 aprilie 2015, 16:30
Grupul Ecologic de Colaborare Nera a lansat ediția din acest sezon a anul ecoturistic, împreună cu Asociaţia Il Giocattolo din Italia, printr-un tur ecoturistic ghidat pe poteca tematică “Prin lumea mirifică a legendelor de la Beuşniţa şi Ochiul Beiului” din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa. Asociația italiană desfășoară activități de asistență umanitară la Școlile din comuna Vărădia și din cartierul Brădet, Anina. Celor 35 de elevi le-au fost prezentate obiectivele turistice din zonă prin intermediul legendelor.
Cascada Beuşniţei. Legenda spune ca apa cascadei este de fapt voalul de mireasă pe care frumoasa ciobăniţă din Banat nu a mai apucat să-l poarte.
Izbucul Ochiul Beiului. Legenda spune că în timpul stăpânirii turceşti a Banatului, un bei foarte bogat a fost la vânătoare prin aceste meleaguri. Ajuns în Poiana Beuşniţei, o frumoasă fată ce îşi păştea oile l-a făcut să se oprească… Pe loc s-a îndrăgostit foc de ea, aşa că venea deseori s-o întâlnească, părăsind Cetatea Terezia ridicată de către turci, ale cărei ruine se mai văd şi azi pe Dealul Cetăţii. Cum a aflat tatăl beiului de dragostea dintre cei doi, a hotărât să-i despartă. În grabă a trimis un călău să omoare fata ce îi sucise minţile fiului său. Beiul îndrăgostit şi-a găsit iubita înjunghiată, în locul unde acum este lacul… Ochiul Beiului, a vărsat multe lacrimi după care și-a înfipt hangerul în inimă. Din lacrimile lui s-a format izvorul care îi poartă numele.
Poetul Gheorghe Azap a reuşit să pună în versuri de o deosebită sensibilitate această legendă şi vă rog să-mi permiteţi să va citesc sfârşitul acestei legende în versuri:
„Când s-a întors voinicul, simţind că-l arde plânsul,
Găsind-o-nţepenită între călăi destui,
Se spune că jungherul şi l-a înfipt într-însul,
Ca să rămână veşnic lângă iubita lui.
Şi se mai spune cum că din lacrima-i căzută
S-a împlinit oglinda acestui lac ciudat,
Pe care o cascadă duioasă îl sărută
Cu dragostea eternă a fetei din Banat…”
Aici bântuie peste tot şi duhul haiducului Adam Neamţu, care a trăit în secolul al XIX-lea şi despre care localnici vorbesc cu amănunte despre cinstea şi vitejia lui.
De asemenea în cadrul turului ghizii de promovare a ecoturismului din partea GEC Nera au urmărit dezvoltarea în rândul elevilor a unor atitudini şi reflexe de protecţie şi conservare a patrimoniului natural, ne-a transmis directorul executiv al GEC Nera, Cornel Sturza Popovici. Turul s-a încheiat cu un picnic de produse tradiţionale de pe Valea Beiului, format din păstrăvi prăjiţi şi mămăligă.
(Cristina Corocan)