193 de ani – existenţă, 193 de ani – experienţă
Articol editat de Mirabela Afronie, 23 martie 2015, 16:06
Ziua de 25 martie reprezintă ziua Poliţiei Române şi pentru marcarea acestui important eveniment Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin organizează activităţi în mijlocul cetăţenilor dedicate atât copiilor, dar şi părinţilor. Poliţiştii îşi vor prezenta tehnica şi autospecialele din dotare în Parcul Tricolorului din municipiul Reşiţa chiar de ziua lor, 25 martie a.c., începând cu orele 9:30.
În parc vor fi amenajate standuri expoziţionale cu tehnică folosită în activitatea de poliţie: laboratorul mobil, folosit de criminalişti, autospecialele de intervenţie şi Poliţie Rutieră, dar şi o expoziţie de arme, aflate în dotarea luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale.
De asemenea, vor avea loc demonstraţii ale „câinilor-poliţist” care vor efectua diferite demonstraţii de patrulare şi imobilizare a infractorilor sau de apărare la atacul prin surprindere.
Începând cu orele 13.00 luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale vor executa o demonstraţie pentru prinderea şi anihilarea unui grup de infractori. Ei vor îşi vor demonstra abilitatea în imobilizarea răufăcătorilor. Tot ei sunt cei care vor desfăşura şi exerciţii pentru autoapărare.
Toţi cei care doresc să afle o parte din istoria unei instituţii dedicate 24 de ore din 24 comunităţii, sunt invitaţi să fie alături de noi.
Pentru cei care doresc să urmeze cariera de poliţisti, este un prilej binevenit pentru a cunoaşte mai îndeaproape secretele meseriei, dar şi ce condiţii trebuie să îndeplinească viitori elevi sau studenţi.
În urma acestor activităţi vor avea loc festivitatea de avansare în grad, dar şi un dineu festiv.
Prin Regulamentele Organice din anul 1831, Agia a devenit Poliţie şi s-a creat Poliţia din Capitală, atribuţiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza oraşului în timpul nopţii şi păstrarea liniştii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oraş).
Începând cu Legea de organizare a poliţiei emisă în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, urmată de Legea lui Vasile Lascăr şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului, competenţele poliţiei au fost extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate.
În prezent, organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române sunt legiferate de Legea nr. 218 din 23.04.2002. Astfel, Poliţia Română este în prezent „instituţia specializată a statului, care exercită atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii”.